02/2013: Ramsey Nasr in de PEN-flat

Ramsey Nasr (1974, Rotterdam) is dichter/schrijver, acteur en regisseur. In 2000 debuteerde hij als dichter met de bundel 27 gedichten & Geen lied, die werd genomineerd voor zowel de C. Buddingh’-prijs als de Hugues C. Pernath-prijs. Een jaar later debuteerde hij als prozaschrijver met de novelle Kapitein Zeiksnor & De Twee Culturen, gevolgd door Twee libretto’s (2002). In 2004 verscheen zijn tweede dichtbundel, onhandig bloesemend. Ook deze bundel, bekroond met de Hugues C. Pernath-prijs, werd meerdere malen herdrukt. Nasr werd in 2005 benoemd tot stadsdichter van Antwerpen, wat leidde tot zijn derde dichtbundel onze-lieve-vrouwe-zeppelin (2006), waarin alle stadsgedichten zijn opgenomen.

In de vele artikelen en opiniestukken die hij voor de Nederlandse en Vlaamse media schreef, laat Nasr zich kennen als een man met vele passies. Ze bestaan uit een liefde voor kunst – klassieke muziek, toneel, poëzie – alsook een grote betrokkenheid bij de hedendaagse politiek, zowel nationaal als internationaal.

Afgezien van zijn literaire werk is Nasr tevens een begenadigd acteur en regisseur. In 1995 studeerde hij af aan de toneelschool Studio Herman Teirlinck te Antwerpen met een zelfgeschreven monoloog: De doorspeler. In Palestina en Jordanië voerde hij een Arabisch-Engelse versie van dit stuk op. Nasr is ook te zien in diverse films als De man met de hond (1998), Mariken (2000), Liefje (2001), Magonia (2001), Het Echte Leven (2008) en Süskind (2012). In 2002 vertolkte hij een hoofdrol in de gelauwerde driedelige televisieserie De enclave, over de Nederlandse betrokkenheid bij het drama van Srebrenica. In 2013 zal een nieuwe internationale speelfilm van de Britse regisseur Peter Greenaway in de bioscopen draaien: Goltzius & The Pelican Company, waarin Nasr de rol van Goltzius vertolkt.

Nasr is ook verwoed reiziger. De schriftelijke neerslag daarvan verscheen in boeken als de essaybundel Van de vijand en de muzikant, Homo safaricus (2008) over Tanzania en In de gouden buik van Boeddha (2010) over Myanmar, waarover ook een tv-reeks Wildcard: Myanmar verscheen.

In 2009 werd Nasr Nederlands Dichter des Vaderlands, een mandaat dat afgelopen maand afliep. In het najaar van 2011 verscheen Mijn nieuwe vaderland. Gedichten van crisis en angst, een bundel met een selectie uit de gedichten die Nasr tot dat moment in zijn functie van Dichter des Vaderlands had geschreven, aangevuld met enkele polemische opiniestukken. Deze maand verschenen alle ‘Vaderlandse’ gedichten én opinieteksten uit die periode in Mi have een droom.

Na zijn aftreden als Dichter des Vaderlands zal Nasr in maart en april 2013 op tournee gaan met zijn goede vriend, de rockmuzikant Mauro Pawlowski (o.a. dEUS), in een nieuwe voorstelling die ‘De Vreemde Smetten’ heet, met ‘het vaderland’ als thema.

Nasr legt momenteel de laatste hand aan deze tournee in de PEN-flat.

(bron en meer info: Ramsey Nasr)