8/2015: Ghayath Almadhoun (Palestina-Syrië) te gast in PEN-flat

PEN Vlaanderen ontvangt de Palestijns-Syrische dichter Ghayath Almadhoun in de PEN-flat. Almadhoun kreeg in Zweden politiek asiel en komt in augustus een maand op de PEN-flat werken. Op vrijdag 21 augustus, om 17u00, treedt Ghayath Almadhoun op in De Groene Waterman in Antwerpen. In 2014 verscheen in het Nederlands ‘Weg van Damascus’ bij Uitgeverij Jurgen Maas.

Nederland, Amsterdam 14 september 2013 Read My World. Internationale literatuurfestival Amsterdam. Foto: Bianca Sistermans.

Nederland, Amsterdam 14 september 2013 Read My World. Internationale literatuurfestival Amsterdam. Foto: Bianca Sistermans.

Ghayath Almadhoun (1979) werd geboren in het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk in Damascus als zoon van een Palestijnse vader en een Syrische moeder. Hij studeerde Arabische literatuur aan de Universiteit van Damascus en werkte als cultureel journalist. Samen met Lukman Derky richtte hij in 2006 ‘het Huis van de Poëzie’ op, en hij publiceerde er twee dichtbundels. Sinds 2008 woont Almadhoun in Stockholm. Daar schreef hij gedichten in het Arabisch, die in het Zweeds gepubliceerd zijn in twee verzamelingen. De tweede bundel, Till Damaskus, schreef hij samen met de Zweedse dichteres Marie Silkeberg. Veel van Almadhouns gedichten zijn vertaald in het Duits, Italiaans, Grieks en Sloveens. Zijn laatste bundel, La astatee alhoudour (Ik kan niet aanwezig zijn), kwam in 2014 uit in Beiroet en bevat ook de gedichten uit Weg van Damascus.

cover_weg-van-damascus_hr_3Op 18 december 2010 werd de wereld opgeschrikt door de opstanden in Tunesië, die snel oversloegen naar andere Arabische landen. Een nieuwe generatie jonge, geëngageerde schrijvers en dichters stond op. Door middel van blogs en andere moderne communicatiemiddelen lieten ze hun stem horen. De Syrisch-Palestijnse dichter Ghayath Almadhoun is een van hen.

Zijn poëzie is soms licht en ironisch van toon en soms zwaar en dramatisch, maar ze is altijd doortrokken van een intense emotie die voortkomt uit heimwee naar het vaderland en het diepgewortelde schuldgevoel van een jonge intellectueel die zijn geboorteland heeft verlaten.