PEN-auteurs op het podium in ‘Huis van de Banneling’

PEN Vlaanderen staat weer op het podium! Op zaterdag 9 oktober palmt PEN Vlaanderen op Het Betere Boek in Gent het podium van het ‘Huis van de Banneling’ in met een programma rond moedertaal en verbeelding. Kunnen verhalen ons redden van de krankzinnigheid en de eenzaamheid van de opsluiting?

Het Geuzenhuis voor het Betere Boek wordt omgedoopt tot het Huis van de Banneling. Hier krijgt de schrijver de stem die hem in zijn moedertaal ontzegd wordt. Taal is vrijheid van uitdrukking. Maar niet alleen worden schrijvers wereldwijd geconfronteerd met de inperking van hun meningen, vaak nemen ze in hun ballingschap ook een nieuwe publicatietaal aan. Welke vrijheid gaat er verloren bij de vertaling? In welke taal ben je vrij? In je moedertaal, waarin inhoudelijk niet alles kan gezegd worden? Of in de nieuwe taal, die minder inhoudelijke beperkingen oplegt maar waar de schrijver misschien nooit helemaal in kan thuiskomen?

Kunnen verhalen ons redden van de krankzinnigheid en de eenzaamheid van de opsluiting?

PEN-programma

Zat. 9 oktober, 15u tot 16u.
De Eritrees-Ethiopisch-Britse schrijver Sulaiman Addonia en de Russische schrijver Aleksandr Skorobogatov praten over hoe fysieke vrijheid geen psychische vrijheid impliceert en vice versa.

Zat 9 oktober, 16.30u tot 17.30u.
De Oekraïense schrijfster Lisa Weeda gaat met Burhan Sönmez, de auteur van Turks-Koerdisch afkomst, in gesprek. Ondanks de geografische en culturele kloven tussen Oekraïne en Turkije, delen Weeda en Sönmez een gemeenschappelijke eigenschap: ze zijn allebei verbannen uit hun moederland wegens ‘foute gedachten’.

Het volledige festivalprogramma en tickets vind je hier.
Tickets kun je hier bestellen (ook geldig voor de andere programma-items).

Het Betere Boek is een organisatie van het Willemsfonds.