PEN op school: samen Altan lezen in Aarschot

Schoollezing

In december 2019 ontvangt PEN een e-mail van een enthousiaste lerares. Els Beerten, zelf auteur en leerkracht Nederlands in het Sint Jozefcollege in Aarschot, wil Ahmed Altans boek Ik zal de wereld nooit meer zien lezen met haar leerlingen van het zesde. Ook haar collega Els Vanderheyden springt mee op de kar. Ze nodigen Peter Theunynck en Ellen Van Pelt uit voor een gesprek over het boek. Lees het verslag van Ellen.

De leerkrachten bestellen zestig exemplaren van het boek en gaan aan de slag. Els Beerten doet een klein experiment in haar klas. Ze neemt haar leerlingen, zonder hen hierover in te lichten, het recht af om hun mening te uiten. De klas reageert geschokt en bang. Daarna polst ze naar hun beleving: hoe voelt het als je plots niet meer vrij je mening kan uiten? Zou je dezelfde moed hebben als Altan?

Een week voor de lezing stroomt mijn mailbox vol met vragen van de leerlingen. Ze hebben het boek graag gelezen en zijn onder de indruk van Altans verhaal. En ze hebben veel vragen voor mij.

Op 5 maart 2020 sta ik voor deze klas geïnteresseerde zesdejaars. Ik leg hen uit wat PEN Vlaanderen precies doet: onze flat waar we gevluchte auteurs opvangen, onze PEN-auteurs die we kansen willen bieden, onze Writers-in-prison werking.

Ellen Van Pelt leidt de discussie in goede banen – (c) PEN Vlaanderen

Aan de hand van de verhalen van enkele vervolgde auteurs laat ik hen nadenken over het belang van vrije meningsuiting. Daarna nemen we de tijd voor hun vragen: Wordt Ahmet Altan niet harder gestraft nu hij een boek heeft gepubliceerd over zijn situatie? Als Altan in de tijd zou kunnen terugkeren, zou hij dan zijn mening voor zich hebben gehouden? Of staat hij achter zijn beslissing ondanks de gevolgen? Wat kan Europa doen voor de duizenden onterecht opgepakte ambtenaren, academici, militairen, schrijvers en journalisten in erbarmelijke Turkse cellen? Wat kunnen wij doen voor Altan?

Een boeiend gesprek ontspint zich, met heel wat nieuwe vragen en meningen. Jammer dat de schoolbel er een einde aan maakt, we waren nog niet uitgepraat …

Interesse?
Ben je ook enthousiast om een PEN-auteur samen met een Vlaamse auteur op school uit te nodigen en om je leerlingen te laten nadenken over vrijheid van mening en censuur? Klik hier voor alle informatie. (P.S. Literatuur Vlaanderen sponsort zo’n bezoek!)