Met de nodige discretie biedt PEN Vlaanderen deze eerste helft van 2014 noodopvang aan de Tadzjiekse journalist en activist Dodojon Atovulloev.
Sinds 2012 werkt PEN Vlaanderen actief samen met ICORN, het internationale netwerk van vluchtsteden. Die steden zorgen voor een langdurige opvang van een auteur in acute nood. Zo ving de schrijversflat in 2012 de Azerbeidzjaanse journalist Mirze Sakit op nadat die zijn land wegens doodsbedreigingen was ontvlucht.
Tot de zomer verblijft Dodojon Atovulloev uit de Centraal-Aziatische republiek Tadzjikistan in de flat. Atovulloev (°1955) is al twintig jaar op de vlucht voor het regime in zijn land, dat sinds 1992 geleid wordt door president Emomalii Rahmon. Atovulloev was in 1991 de oprichter van Charogi Ruz (Daglicht), de eerste Tadzjiekse onafhankelijke krant. Toen de burgeroorlogen uitbraken, werden zijn krantedities op straat verbrand en moest hij het land verlaten. In Moskou zette hij de publicatie verder. Na de burgeroorlogen werd de journalist in de ban geslagen wegens zijn kritische artikels over de heersende corruptie en rechteloosheid in het Tadzjikistan van Rahmon. In 2001 werd hij op vraag van de Tadzjiekse autoriteiten in Moskou een eerste keer gearresteerd. In 2012 overleefde hij op het nippertje een moordpoging, en moest met steekwonden in de hartstreek naar het ziekenhuis worden overgebracht. Ondertussen blijft Dushanbe Rusland vragen om zijn uitlevering. Omdat Rusland vorig jaar zijn visum opschortte, verbleef Atovulloev de laatste maanden in Duitsland. Hij is ondertussen uitgegroeid tot een van Tadzjikistans bekendste activisten en werd o.a. in Canada en de VS gelauwerd voor z’n journalistieke werk.
Tijdens zijn verblijf in de PEN-flat wil Dodojon Atovulloev de Belgische pers graag te woord staan over de situatie in zijn land. Het regime in Tadzjikistan, een van de armste landen ter wereld, maakt zich volgens Amnesty International schuldig aan moord op oppositieleden en vervolging, ontvoering, opsluiting en foltering van kritische stemmen. Daarbij wil Atovulloev, die door zijn land wordt beschuldigd van ‘informatieterrorisme’, het verder onder meer hebben over de volgende actuele kwesties:
-de Tadzjiekse oppositie volgt erg nauwlettend de gebeurtenissen in Oekraïne. Ook de Centraal-Aziatische landen maken zich immers op om hun regimes af te werpen.
-er staat de hele regio weinig goeds te wachten nadat de Amerikaanse troepen zich binnenkort hebben teruggetrokken uit Afghanistan.
-waarom promoot het Westen de democratie in Afghanistan terwijl ze de dictatoriale regimes in de buurlanden in het zadel houdt?