PEN in prison

Beeld uit een gevangenis

Over het Writers in Prison Committee (WiPC):
we laten gevangen schrijvers en journalisten niet in de steek

Het WiPC richt zijn activiteiten op vervolgde schrijvers en journalisten wereldwijd. Het comité bezorgt aan de onderafdelingen cases die opvolging vereisen en doet suggesties over mogelijke acties. Daarnaast voert WiPC ook campagne om de vrijheid van meningsuiting te promoten en inbreuken aan de kaak te stellen. In samenwerking met de VN maken we de systematische schendingen in bepaalde landen bekend.

Rapid Action
Het WiPC van PEN Vlaanderen maakt deel uit van het internationale Rapid Action Network (RAN). Vanuit Londen worden we gebrieft over vervolgde en gevangengenomen schrijvers en over mogelijke acties. Via protestbrieven (naar ambassades, ministeries, gevangenisdirecteurs, …) proberen we mee druk uit te oefenen op buitenlandse autoriteiten.

We kunnen rekenen op een groep leden die regelmatig brieven schrijven. Dankzij hen kunnen we reageren op de meeste van de door Londen voorgestelde briefschrijfacties. Vrijgekomen schrijvers en journalisten laten ons geregeld weten hoe belangrijk onze acties voor hen zijn geweest.

Processen bijwonen
We bewaken de vrijheid van meningsuiting ook door in het buitenland processen bij te wonen. Zo was PEN Vlaanderen aanwezig op het geruchtmakende Cumhuriyet-proces in Istanboel. Voor dat soort acties werken we nauw samen met andere afdelingen van PEN wereldwijd. Het is belangrijk dat onderdrukkers weten dat de wereld toekijkt.

Dag van de Gevangen Schrijver
Elk jaar op of rond 15 november organiseren we de Dag van de Gevangen Schrijver. Dan brengen we het lot van een of meerdere gevangen schrijvers onder de aandacht van ons volledige ledenbestand en van de media.

Rond die datum organiseert PEN Vlaanderen ook het evenement Free the Word! waarop vervolgde of gevluchte schrijvers en de problematiek van de vrije meningsuiting aan het woord komen.

Nieuwjaarskaarten
Elk jaar sturen onze leden nieuwjaarskaarten naar gevangen schrijvers en journalisten. Daarmee steken we hen een hart onder de riem en laten we hen weten dat de wereld hen niet vergeten is.

Meewerken?
Wil je graag mee brieven schrijven naar ministers of ambassadeurs, of wil je gevangen schrijvers of journalisten blij maken met een brief of een nieuwjaarskaart, stuur dan een mail naar inevanagtmaal@msn.com. We nemen je graag op in ons bestand van actieve briefschrijvers.