PEN in prison

Het Writers in Prison Committee (WiPC) van PEN
springt in de bres voor gevangen schrijvers en journalisten

Wat is het Writers in Prison Committee (WiPC)?
Het WiPC van PEN International wil vervolgde schrijvers en journalisten wereldwijd daadwerkelijke ondersteuning bieden. Het comité geeft aan PEN-afdelingen over de hele wereld dossiers die opvolging vereisen en doet suggesties over mogelijke acties. Daarnaast voert WiPC ook campagne om de vrijheid van meningsuiting te promoten en inbreuken aan de kaak te stellen. In samenwerking met de VN maken we de systematische schendingen in bepaalde landen bekend.

Protestbrieven
Ook PEN Vlaanderen heeft een WiPC-afdeling. Die wordt door het internationale ‘Rapid Action Network’ vanuit Londen gebrieft over vervolgde en gevangengenomen schrijvers en over mogelijke acties. Via protestbrieven — naar ambassades, ministeries, gevangenisdirecteurs, … — proberen we mee druk uit te oefenen op buitenlandse autoriteiten.

Onze WiPC-afdeling kan rekenen op een groep PEN-leden die regelmatig brieven schrijven. Dankzij hen kunnen we reageren op de meeste van de door Londen voorgestelde briefschrijfacties. Vrijgekomen schrijvers en journalisten laten ons geregeld weten hoe belangrijk onze acties voor hen zijn geweest.

Processen bijwonen
We bewaken de vrijheid van meningsuiting ook door in het buitenland processen bij te wonen. Zo was PEN Vlaanderen aanwezig op het geruchtmakende Cumhuriyet-proces in Istanboel. Voor dat soort acties werken we nauw samen met PEN-afdelingen in andere landen. Het is belangrijk dat onderdrukkers weten dat de wereld toekijkt.

Dag van de Gevangen Schrijver
Elk jaar op of rond 15 november, de Dag van de Gevangen Schrijver, organiseert PEN Vlaanderen het evenement Free the Word! waarop vervolgde of gevluchte schrijvers en de problematiek van de vrije meningsuiting aan het woord komen.

Nieuwjaarskaarten
Nog een warme actie die we doen: elk jaar sturen we nieuwjaarskaarten naar gevangen schrijvers en journalisten. Daarmee steken we hen een hart onder de riem en laten we hen weten dat de wereld hen niet vergeten is.

Meewerken?
Wil je graag mee brieven schrijven naar ministers of ambassadeurs, of wil je gevangen schrijvers of journalisten blij maken met een brief of een nieuwjaarskaart, stuur dan een mail naar info@jokevanleeuwen.com. Joke van Leeuwen coördineert WIPC voor PEN Vlaanderen en neemt je dan op in het bestand van actieve briefschrijvers en bezorgt je de nodige informatie voor de briefschrijfactie.
Alvast bedankt!!