Free the Word

PEN Vlaanderen laat gevangen schrijvers spreken

Hoe gevaarlijk is het om te schrijven? Auteurs in nood lijken bij dictatoriale regimes te horen, ver van ons bed. En toch hebben wij er alles mee te maken. Hun verhalen komen plots akelig dichtbij tijdens Free The Word!, het nieuwe jaarlijkse evenement van PEN Vlaanderen.

Schrijnende getuigenissen kruipen onder de huid, prachtige muziek en krachtige woorden bieden troost en verzet. Free The Word! is een oproep om te blijven vechten voor vrije meningsuiting. Een kans om nieuwe auteurs en hun verhalen te ontdekken. En bovenal is het een uitnodiging om je solidair te tonen met vervolgde auteurs, overal ter wereld.

De eerste editie vond op 3 december 2018 plaats in de Antwerpse Arenbergschouwburg. David Van Reybrouck ging in gesprek met de Kameroense auteur Enoh Meyomesse, die vrijkwam dankzij koppige campagnes van PEN. We luisterden naar een getuigenis over de jonge Koerdisch-Turkse cartooniste Zehra Dogan, die in haar cel tekeningen met etensresten maakt. De Syrische PEN-auteur Hosheng Ossi en de Eritrese dichter en PEN-flatgast Haile Bizen lazen voor uit eigen werk.
Tot slot maakten we onze twee Turkse ereleden bekend, Ahmet Şik en Ahmet Altan.