Free the Word!

Wat is Free the Word?

Met Free the Word! laat PEN Vlaanderen bedreigde of gevangen schrijvers spreken. Free the Word! is de oproep van PEN wereldwijd om te blijven vechten voor vrije meningsuiting. Het is een uitgelezen kans om nieuwe auteurs en hun verhalen te ontdekken. En bovenal is het een uitnodiging om je solidair te tonen met vervolgde auteurs, overal ter wereld.

Free the Word! 2023

Free the Word! 2023 * vrijdag 17 november * Permeke bibliotheek, Antwerpen

Deze editie werd met zorg gecureerd door journaliste Hind Fraihi en focuste op de vrijheid van meningsuiting in België en Nederland. Want schrijvers en journalisten belanden bij ons dan wel niet zo vaak in de gevangenis, er zijn soms ook onzichtbare tralies die hen bedreigen.

Te gast op 17 november waren onder andere de Nederlandse schrijver Pim Lammers. Hij kreeg doodsbedreigingen op basis van een kort verhaal over intimiteit en trok zich noodgedwongen terug als auteur van het Kinderboekenweekgedicht. Andere gasten waren Frank Olbrechts, onderzoeksjournalist van de nieuwssite Apache en Koen Lemmens, auteur van Het wankele recht van spreken. PEN-ambassadeur en auteur Aya Sabi zorgde voor een Lege Stoel. De muziek werd verzorgd door de Palestijnse klarinettist Ahmed Hawwash, bekend van The Ramallah Sessions.

Naar het fotoverslag.

Free the Word! 2022

Free the Word! 2022 * donderdag 17 november * Permeke bibliotheek, Antwerpen

Samen met Behoud de Begeerte organiseerden we een boeiende editie, met als centraal thema het vrije woord in Rusland en Belarus.

Peter Vermeersch ging in gesprek met Russisch schrijver Maxim Osipov. Carmien Michels las op indringende wijze de poëzie van Anna Achmatova en Evgeny Suvorkin verzorgde de muziek.

Free the Word! 2021

Free the Word! 2021 * dinsdag 16 november * Arenbergschouwburg, Antwerpen

Het was een indrukwekkende editie die samen Behoud de Begeerte werd georganiseerd.

Verschillende auteurs zullen lazen voor uit eigen werk of brachten songs. Te gast op het podium waren: Kaptue Blaise Fotso, Lale Gül, Jérémie Hakeshimana, Hosheng Ossi, Aleksandr Skorobogatov, Annelies Verbeke en Burhan Sönmez (de nieuwe voorzitter van PEN International).

Free the Word! 2020

Ja, er werd al druk gewerkt aan Free the Word! 2020, maar helaas gooide het coronavirus roet in het eten. Meer info volgt zodra de zalen weer open mogen!

Free the Word! 2019

Free the Word! 2019 * vrijdag 15 november * Minard, Gent

PEN Vlaanderen vecht voor de vrije meningsuiting. Op 15 november, Internationale Dag van de Gevangen Schrijver, intensiveren we onze strijd met de actie Free the Word! Kan vrije meningsuiting de democratie ondermijnen? Free the Word! is een avond rond de paradox van de vrije meningsuiting, met uitgesproken opinies, pakkende literatuur en wonderschone muziek.

Hind Fraihi opende de avond en vervolgens gingen Ignaas Devisch, Maarten Boudry en Anne Provoost in debat met Walter Pauli over de paradox van de vrije meningsuiting. Kati Verstrepen ging in op de moeilijke visa-problematiek voor vervolgde schrijvers die hun land moeten ontvluchten, en de grenzen waar ze op stoten. Tot slot bracht Dirk Roofthooft een prachtige lezing uit ‘Ik zal de wereld nooit meer zien’, het ophefmakende werk van Ahmet Altan, erelid van PEN Vlaanderen en gevangen in een Turkse cel. Tussendoor zorgde Osama Abdulrasol voor sfeervolle muziek.

Podiumgasten Free the Word
Podiumgasten op Free the Word!

Free the Word! 2018

De eerste editie van Free the Word! vond op 3 december 2018 plaats in de Antwerpse Arenbergschouwburg. David Van Reybrouck ging in gesprek met de Kameroense auteur Enoh Meyomesse, die vrijkwam dankzij koppige campagnes van PEN. We luisterden naar een getuigenis over de jonge Koerdisch-Turkse cartooniste Zehra Dogan, die in haar cel tekeningen met etensresten maakt. De Syrische PEN-auteur Hosheng Ossi en de Eritrese dichter en PEN-flatgast Haile Bizen lazen voor uit eigen werk. Tot slot maakten we onze twee Turkse ereleden bekend, Ahmet Şik en Ahmet Altan.


In samenwerking met: