09/2013: Alhadi Agabeldour (Soedan) in de PEN-flat en De Groene Waterman

Alhadi Adam Agabeldour (Soedan, 1971) is mensenrechtenactivist, dichter en schrijver van kortverhalen. Hij leeft sinds 2009 als politiek vluchteling in Brussel.

Agabeldour studeerde rechten in Libië en internationaal crimineel recht in Soedan. Door de oorlog in Darfour moest hij zijn masterthesis over huurlingen onderbreken. Agabeldour publiceerde als erg actief mensenrechtenactivist in talloze Arabische media en werd als expert inzake Soedan geïnterviewd door grote internationale kranten als de Washington Post en de New York Times.

Agabeldour publiceerde daarnaast een tiental dichtbundels en kortverhalen. Maar in Soedan was zijn werk vaak onderhevig aan censuur en zelfcensuur. Uiteindelijk moest hij zijn land verlaten om de veiligheid van zijn familie en hemzelf te garanderen.

Vanuit België blijft Agabeldour zijn opinies over de situatie in Soedan publiceren op het internet (o.a. voor de VN). Hij blijft poëzie en kortverhalen schrijven en zoekt zijn weg in het Nederlandstalige literaire landschap. Enkele van zijn vertaalde gedichten zijn ‘Droeve kaarsen’ over het ongeval met een schoolbus vorig jaar in het Zwitserse Sierre en ‘Licht in het hart van Brussel, deze stad’ over zijn huidige verblijfplaats.

Alhadi Agabeldour verblijft in september in de PENflat in samenwerking met Vluchtelingenwerk Vlaanderen (Zebrart).

U kunt hem zelf aan het woord horen op zaterdag 14 september om 14u in De Groene Waterman, Wolstraat 7 in Antwerpen.