Ahmet Altan: 1500 dagen in de gevangenis

Ahmet Altan, 70 jaar oud en erelid van PEN-Vlaanderen, heeft de afgelopen vier jaar in een cel doorgebracht in Turkije. Vandaag zit hij 1500 dagen achter de tralies zonder enig misdrijf te hebben begaan.

Rechte rug
Altan werd beschuldigd van absurde en steeds veranderde zaken, van ‘poging tot staatsgreep’ tot ‘terrorisme’, en zit momenteel een gevangenisstraf van tien jaar en zes maanden uit wegens ‘het helpen van een terroristische organisatie zonder lid daarvan te zijn’. Zijn ‘misdaad’: een vrije schrijver te zijn en een intellectueel met een rechte rug.

Ahmet is nooit gezwicht voor het Turkse regime dat de onafhankelijke pers het zwijgen oplegt. Hij blijft vrij, vliegend op de vleugels van zijn geest. In de gevangenis schreef hij het aangrijpende boek Ik zal de wereld nooit meer zien, dat PEN-Vlaanderen actief promoot.

Vier jaar vervolging
Altan werd voor de eerste keer gearresteerd op 12 september 2016 voor ‘het verzenden van subliminale berichten die mogelijk gelieerd zijn aan een staatsgreep’. In afwachting van zijn proces werd hij gevangengezet op beschuldiging van ‘poging om de regering van Turkije omver te werpen’ en ‘behorende tot een terroristische organisatie’.

Sindsdien verdween eerst de bizarre beschuldiging van ‘het verzenden van subliminale berichten’ in stilte. Daarna werden verschillende staatsgreepgerelateerde aanklachten geschrapt die tot een schuldig vonnis en een levenslange gevangenisstraf leidden. Toch werd Altan nog steeds vervolgd door de Turkse justitie.

Toen kwam de zaak voor bij het Hof van Cassatie dat zich tegen de zware veroordeling uitsprak, en de rechtbank liet Altan vrij in afwachting van de resultaten van het beroep. Toch werd de auteur op 12 november 2019 opnieuw gearresteerd nadat de officier van justitie zich na de uitspraak tegen zijn vrijlating had verzet.

Al een jaar loopt de zaak van Altan bij het Hof van Cassatie voor een herziening van zijn laatste veroordeling. Zijn verzoek bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, bijna vier jaar geleden, moet nog in behandeling worden genomen.

PEN-Vlaanderen roept op tot vrijlating Altan
Vandaag zit Ahmet Altan 1500 dagen in de gevangenis. PEN-Vlaanderen vraagt samen met PEN International zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating, aangezien hij een gewetensgevangene is die uitsluitend is opgesloten voor het uitoefenen van zijn recht op vrijheid van meningsuiting. Deze vraag geldt evenzeer voor de 73 andere journalisten die nog steeds onterecht in Turkse gevangenissen zijn opgesloten.

PEN-Vlaanderen gebruikt een lege stoel om Ahmet Altan symbolisch aanwezig te laten zijn bij acties of optredens.