Ahmet Altan krijgt geen levenslang, wel 15 jaar

PEN-erelid Ahmet Altan wordt vrijgesproken van het schenden van de grondwet, maar wordt wel veroordeeld tot 15 jaar gevangenis voor het steunen van de Gülen-beweging.

Ahmet Altan (69), een van de bekendste schrijvers van Turkije en erelid van PEN Vlaanderen, en journaliste Nazli Ilicak (74), beiden eerder veroordeeld tot levenslange straffen in Turkije, werden recent door het Turkse Hof van Cassatie vrijgesproken van het schenden van de grondwet.

Wel zijn ze nu beiden veroordeeld voor het steunen van de Gülen-beweging. De rechters waren van mening dat ze op de hoogte waren van de plannen voor de coup. De twee krijgen daarvoor geen levenslange celstraffen, maar waarschijnlijk wel vijf tot vijftien jaar cel.

Het is nog onduidelijk wat de volgende stap zal zijn voor Ahmet Altan en Nazli Ilicak. De zaak zal waarschijnlijk opnieuw worden behandeld in beroep of zal worden teruggestuurd naar de rechtbank van eerste aanleg.

Mehmet Altan vrijgesproken

Ahmets broer Mehmet Altan (66) werd wel vrijgesproken: het Turkse Hof van Cassatie vond niet genoeg bewijs voor zijn betrokkenheid bij de mislukte couppoging in 2016. Eerder was de bekende Turkse econoom, journalist en auteur van meer dan 25 boeken veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De broers Mehmet en Ahmet werden onder meer verdacht van het geven van gecodeerde boodschappen in een talkshow op de dag voor de couppoging.

Mislukte coup

Sinds de mislukte couppoging in Turkije in 2016 werden minstens 50.000 mensen gearresteerd voor hun vermeende indirecte of directe connectie met Fethullah Gülen, de moslimgeleerde en religieuze leider die in de USA in ballingschap woont. Duizenden mensen zijn veroordeeld, de meesten zitten nog in voorarrest. Ook hebben meer dan 150.000 ambtenaren, militairen, leerkrachten en journalisten hun baan verloren. De beweging wordt door Ankara gezien als terreurorganisatie en aanstichter van de coup. Op de persvrijheidslijst van de internationale journalistenorganisatie Reporters Without Borders (RSF) staat Turkije op plek 155 van de 180 landen.

Bron: NRC, Turkse journalist Mehmet Altan vrijgesproken

Lees ook: PEN Vlaanderen sprak met de partner en broer van Ahmet Altan