“Vlak naast de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen ligt een heel apart café dat vol staat met sacrale voorwerpen: heiligenbeelden, iconen, engelen. Als een of andere zot in Rusland het in zijn hoofd zou halen om dáár zo’n café te beginnen, zouden godsdienstfanaten het meteen met de grond gelijk maken en zou de eigenaar ervan voor de rechter worden gesleept en voor twee jaar achter de tralies verdwijnen.” (Maxim Efimov over het Antwerpse café Het Elfde gebod)
Maxim Efimov, journalist, blogger en mensenrechtenactivist uit Rusland, verbleef in de eerste helft van 2015 zes maanden in de Antwerpse PEN-flat. Tijdens zijn verblijf verkende hij de stad en ontmoette hij talloze mensen. Zijn impressies van de stad (de Carolus Borromeuskerk, een expo in het MAS, de jaarlijkse Gay Pride) en zijn ontmoetingen met de Antwerpenaars (bekenden als Ludo Van Campenhout, Michaël Vandebril, Nigel Williams en Joke van Leeuwen, en minder bekenden) tekende hij op in ‘Antwerpen door de ogen van een Russische vluchteling’.
Op vrijdag 6 mei om 16u gaat hij met penflatverantwoordelijke Sven Peeters in gesprek over zijn Antwerps verblijf en de totstandkoming van zijn boek.
Over de auteur:
Maxim Efimov (1978) is afkomstig uit de Russische deelrepubliek Karelia. Hij is journalist, blogger en mensenrechtenactivist met bijzondere aandacht voor jeugd- en genderissues. In 2000 richtte hij de Karelische Youth Human Rights Group (YHRG) op, die begin 2015 door de officiële instanties werd opgeheven wegens vermeende schuld aan extremistische activiteiten. Efimov is het voormalige hoofd van de lokale Amnesty International afdeling in Karelia en van het Karelische Youth Anti-Fascist Center. Hij publiceerde brochures over LGBT-rechten en hedendaags racisme. Hij vocht tegen corruptie, misbruik van publieke fondsen en de macht van de inlichtingendiensten. In 2012 werd Efimov voor de rechtbank gedaagd voor het bekritiseren van de Russisch-orthodoxe kerk. Hij ontvluchtte Rusland nadat de Kerk en de Federale Veiligheidsdiensten (FSB) ermee hadden gedreigd hem op te sluiten en te laten behandelen in een psychiatrische instelling. Sinds mei 2012 is Efimov een erkend politiek vluchteling in Estland. Zijn naam staat tot vandaag op de Russische federale lijst van gezochte extremisten en terroristen.
De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen
Vrijdag 6 mei om 16u
ism PEN Vlaanderen