Campagne ‘Een meervoud aan stemmen voor Turkije’

Vier schrijvers en iets meer dan 150 journalisten zitten vandaag opgesloten in Turkse gevangenissen. Daarmee is Turkije momenteel het land met de meeste journalisten achter tralies ter wereld. Maar liefst 170 nieuwsmedia werden opgedoekt of verboden. Duizenden intellectuelen, academici en leraars verblijven sinds juli 2016 in erbarmelijke omstandigheden in Turkse gevangenissen. Op dit moment is zo goed als alle openlijke kritiek op het regime van president Recep Tayyip Erdoğan gesmoord.

Vrijheid van meningsuiting is de voorbije decennia nooit echt een vanzelfsprekendheid geweest in Turkije, maar sinds de mislukte coup van 15 juli 2016, die volgens een aantal bronnen het werk zou zijn geweest van aanhangers van de in de VS verblijvende islamitische denker Fethullah Gülen, geraakte alles in een stroomversnelling. President Erdogan riep de noodtoestand af en de massale arrestaties begonnen. De mensen die opgepakt worden, worden ervan beschuldigd dat ze banden hebben met de Gülenbeweging, of met terreurorganisaties zoals het Koerdische PKK, of worden aangeklaagd voor het publiekelijk beschimpen van de Turkse Republiek en haar instellingen. Meestal gaat het gewoon om mensen uit oppositie en minderheidsgroepen die op vredelievende wijze hun mening hebben geuit over bepaalde politieke ontwikkelingen.

Met de campagne ‘Een meervoud aan stemmen voor Turkije’ wil ook PEN-Vlaanderen bijdragen tot de acties die vandaag op verschillende plaatsen in Europa en wereldwijd door PEN-centra worden ondernomen. Wij vinden het belangrijk om dit jaar te focussen op Turkije, omwille van de actualiteit, de nabijheid én de verwevenheid van ons land en Europa met Turkije. De grote Turkse gemeenschap in ons land is een extra reden om ons mee betrokken te voelen bij het Turkse verhaal.

Graag willen we met de campagne ‘Een meervoud aan stemmen voor Turkije’ een platform bieden aan een diversiteit aan Turkse schrijvers, die al dan niet nog in Turkije wonen, om zo de Turkse overheid ervan te overtuigen de vrijheid van meningsuiting in het land te respecteren.

Momenteel toetsen we volop de mogelijkheden af bij mediapartners, bij onze collega’s van PEN Turkije en bij PEN International. Graag willen we een momentum creëren in de zomer, wanneer het een jaar geleden zal zijn dat de verijdelde coup plaatsvond. Zodra de plannen meer vorm krijgen, leest u ze hier als eerste.

Intussen nodigen wij u uit deze pagina te blijven volgen, zodat we u op de hoogte kunnen houden van de vele acties  in binnen- en buitenland, belangrijke evenementen en getuigenissen van mensen met wie we contact hebben.

Meer over de situatie in Turkije, met regelmatige updates, leest u hier: http://www.pen-international.org/newsitems/message-of-solidarity-2017/#