Dag van de gevangen schrijver: Zehra Doğan

Elk jaar op 15 november organiseert PEN International wereldwijd de Dag van de Gevangen Schrijver.

De komende dagen richten we de aandacht op vijf gevangen schrijvers die door PEN International geselecteerd werden. Het gaat telkens om schrijvers die in gevangenschap zitten louter en alleen omdat zij schrijven. Het recht op vrije  meningsuiting wordt in elk van deze gevallen niet gerespecteerd.

U kan ook iets ondernemen. Bij elke gevangen schrijver staan er mogelijke acties die u kan ondernemen, zoals het schrijven van een brief of email om de schrijver te steunen.

Zehra Doğan – Turkije

Op 24 maart 2017 werd Zehra Doğan veroordeeld voor ‘propaganda voor een terroristische organisatie’ omwille van haar werk als schilder en journalist. Ze kreeg een gevangenisstraf van 2 jaar en 9 maanden en 22 dagen. Zehra krijgt in de gevangenis geen verfborstels ter beschikking. Ze probeert om toch te schilderen en te schrijven. Ze schildert met voedsel en drank. Ze schildert de andere vrouwen in gevangenis en noteert hun verhalen. Ze schrijft ‘Je kan een artiest gevangen zetten, maar je kan zijn productiviteit niet stoppen.’

PEN International beschouwt de gevangenisstraf van Zehra Doğan als een schending van het recht op vrije meningsuiting en vraagt dan ook om haar onmiddellijke vrijlating.

Wat kan u doen?

 Stuur een brief of email naar de Turkse autoriteiten en vraag hen om Zehra Doğan vrij te laten. Ze werd opgesloten enkel en alleen omdat zij zichzelf als kunstenaar uitdrukte.

Adressen:

Minister of Justice

Abdülhamit Gül

Milli Müdafaa Caddesi No: 22

Bakanlıklar

06659, Kızılay

Ankara

Turkey

Fax: +90 312 419 33 70

Email: abdulhamit.gul@tbmm.gov.tr

Aanspreektitel: Zijne Excellentie

Prime Minister

Binali Yıldırım
Çankaya Mah. Ziaur Rahman
Cad. Çankaya

Ankara

Turkey
Fax: +90 312 422 10 00

Email: binali.yildirim@tbmm.gov.tr

Aanspreektitel: Zijne Excellentie

Stuur Zehra een postkaart of brief

Je kan Zehra een postkaart of brief sturen om haar te steunen. Helaas laat de gevangenis enkel brieven in het Turks toe.  Wanneer u geen Turks spreekt, kan u volgende modelbrief gebruiken.

‘Zehra, yalnız değilsin. Emeğinle gurur duyuyor, cesaretini kutluyoruz. Sesinin dünyada duyulduğunu bilmeni istiyoruz. Özgürlüğün için mücadele vermeyi sürdüreceğiz.’

(vertaling: Zehra, je bent niet allen. We zijn fier op je werk en bewonderen je moed. Jouw stem klinkt over de hele wereld en we blijven actie ondernemen om je weer vrij te krijgen.)

Adres

Zehra Doğan BK-4
5 Nisan Mah. Emek Cad.
Diyarbakır E Tipi Kapalı CİK
Bağlar/Diyarbakır 21080
Turkey

Social media

Gebruik de hashtag #ImprisonedWriter, #FreeZehra