Dit was Difference Day 2023!

Foto: VUB

Jennifer Clement, ex-voorzitter van PEN International ontving op Difference Day de Honorary Title for Freedom of Expression. Ook de Indiase journalist Ravish Kumar ontving een eretitel.

Alicja Gescinska interviewde Jennifer Clement over haar schrijverschap en haar voorzitterschap van PEN International. Jennifer Clement is een engageerde schrijfster die in haar boeken moeilijke onderwerpen niet schuwt. Zo schreef ze boeken over vrouwenhandel en wapenhandel. In het interview benadrukte dat taal en woorden voor het belangrijkste zijn in haar schrijfproces.

It’s your duty as a writer to be a member of PEN.

Jennifer Clement

Clement was eerst jarenlang gewoon lid van PEN, iets wat ze haar plicht vond als schrijver. Daarna werd ze voorzitter van PEN Mexico. Tijdens haar voorzitterschap richtte ze zich op de precaire situatie van journalisten in dat land. Bij haar strijd voor meer veiligheid voor de Mexicaanse journalisten kreeg ze warme steun van het wereldwijde netwerk van PEN International.

In 2015 werd Jennifer Clement de eerste vrouwelijke voorzitter van PEN International. Tijdens haar voorzitterschap stelde ze vrouwelijke schrijvers centraal in de organisatie. Ze zorgde voor het Womens Manifesto van PEN International, dat ondertussen ruim verspreid is onder veel organisaties zoals Unesco. Ze vond het belangrijk dat het Manifesto niet in ‘mensenrechtentaal’ is geschreven, maar in de taal van schrijvers. Het Manifesto is nog altijd nodig, vertelt ze.

Tijdens het voorzitterschap van Jennifer Clement publiceerde PEN International ook het Democracy of the Imagination Manifesto. Schrijvers moeten het recht hebben om hun verbeelding te gebruiken en ook om fouten te maken.