Drie Turkse journalisten vrijgesproken in Istanbul

Een rechtbank in Istanbul heeft op 17 juli drie Turkse beklaagden van alle aanklachten vrijgesproken: journalist Erol Önderoğlu, vertegenwoordiger van Reporters Without Borders in Turkije, Şebnem Korur, voorzitster van de Turkse Stichting voor de Rechten van de Mens, en journalist en schrijver Ahmet Nesin.

Reactie PEN International

In een reactie op het nieuws zei Carles Torner, directeur van PEN International: “Erol Önderoğlu, Şebnem Korur en Ahmet Nesin hadden nooit moeten worden gearresteerd en beschuldigd van deelname aan een solidariteitscampagne voor het nu gesloten pro-Koerdische dagblad Özgür Gündem. Hoewel het vonnis van vandaag een grote overwinning is voor de persvrijheid, blijven we ons zorgen maken over de aanhoudende aanvallen op de vrijheid van meningsuiting in Turkije en het grote aantal journalisten dat wordt vastgehouden, vervolgd en gevangen gezet omdat ze gewoon hun werk doen.” Torner doet dan ook een oproep aan de Turkse autoriteiten om een einde te maken aan de vervolging van journalisten op basis van hun schrijven of vermeende band met verboden groepen in Turkije, en door onmiddellijk alle gevangenen vrij te laten die opgepakt waren voor het vreedzaam uitoefenen van hun recht op vrijheid van mening.

Achtergrond

Erol Önderoğlu, Şebnem Korur en Ahmet Nesin waren 3 van de 56 journalisten en activisten die van mei tot augustus 2016 deelnamen aan een solidariteitscampagne voor de pro-Koerdische krant Özgür Gündem, waarbij ze om de beurt optraden als ‘hoofdredacteur van de dag’ (‘Editors-in-Chief on Watch’). Hiermee wilden ze de aandacht vestigen op de pogingen van de Turkse autoriteiten om druk uit te oefenen op de krant en haar verslaggevers. De krant werd uiteindelijk in oktober 2016 bij een noodbesluit gesloten.

Erol Önderoğlu, Şebnem Korur en Ahmet Nesin werden op 20 juni 2016 gearresteerd. Hoewel ze alledrie voorlopig op vrije voeten kwamen, werden ze ervan beschuldigd om ‘propaganda te voeren voor een terroristische organisatie’, ‘aan te zetten tot misdaden’ en ‘criminele activiteiten en hun uitvoerders te prijzen’. Hiervoor konden ze mogelijk 14,5 jaar gevangenisstraf krijgen. PEN International en tientallen PEN-centra voerden actief campagne in hun naam, o.a. door rechtszittingen bij te wonen.

Nieuw proces

Voor Erol Önderoğlu is de nachtmerrie nog niet voorbij. Hij wordt opnieuw voor de rechtbank gedaagd op 7 november. Deze keer wordt hij ervan beschuldigd solidair te zijn met honderden academici die een pacifistische petitie tekenden. Een actie waardoor hij opnieuw werd beschuldigd van ’terroristische propaganda’, samen met zestien anderen.

Turkije heeft op zijn minst 140 journalisten en mediamedewerkers achter de tralies zitten. Honderden meer wachten op hun proces.

Bron: PEN International