PEN International veroordeelt de extra gevangenisstraf van 15 maanden voor ons erelid Narges Mohammadi. Daarnaast eist PEN International dat alle vergeldingsvonnissen tegen Mohammadi worden vernietigd en roept op tot haar onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating. De Iraanse autoriteiten moeten haar onvoorwaardelijke toegang tot medische zorg garanderen in afwachting van haar vrijlating.
Op 15 januari deelde de familie van Narges Mohammadi aan PEN International mee dat ze veroordeeld was tot nog eens 15 maanden gevangenisstraf. Na voltooiing van haar gevangenisstraf zou ze worden onderworpen aan verdere beperkingen, waaronder twee jaar ballingschap buiten Teheran en naburige provincies, en een verbod van twee jaar om te reizen, een smartphone te gebruiken en lid te zijn van politieke of sociale groepen. De Revolutionaire Rechtbank veroordeelde Mohammadi op beschuldiging van onder andere “het verspreiden van propaganda tegen het regime”. De veroordeling maakte deel uit van een reeks onderzoeken die de Iraanse autoriteiten sinds januari 2023 hebben ingesteld naar Mohammadi’s activisme in de gevangenis, waaronder haar geschriften en kritiek op de regering. Volgens haar familie werd Mohammadi op 19 december bij verstek veroordeeld door afdeling 26 van de Revolutionaire Rechtbank na een oneerlijk proces. De laatste veroordeling is Mohammadi’s vijfde veroordeling sinds maart 2021 en haar derde tijdens haar gevangenschap.
In augustus 2023 veroordeelde PEN International scherp de aanvullende vergeldingsstraf van een jaar tegen Narges Mohammadi op grond van vergelijkbare beschuldigingen van “propaganda tegen het regime”. In november 2023 uitte PEN International haar grote bezorgdheid over het feit dat de autoriteiten van de Evin gevangenis geweigerd hebben om Mohammadi over te brengen naar een ziekenhuis voor vitale medische zorg, omdat ze weigerde een hoofddoek te dragen. De laatste veroordeling verhoogt de totale straf tegen Mohammadi tot 12 jaar en drie maanden, 154 zweepslagen en twee jaar ballingschap, en legt een verder reisverbod op en verschillende beperkingen op haar sociaal en politiek activisme.