Haile Bizen (ex-Icorn resident) is opnieuw te gast in onze PEN-flat. Haile Bizen vluchtte in 2009 uit zijn geboorteland Eritrea. Tijdens zijn vorige verblijf vroeg Haile Bizen de stad Antwerpen in een gedicht ten huwelijk. Zijn poëtische huwelijksaanzoek leest u hier.
Wil je graag meer weten over Eritrea? Uli Vinks (PEN-lid, vrijwilliger PEN-flat) schreef de volgende tekst over Eritrea. Ze zorgt ervoor dat je meteen mee bent met de belangrijkste achtergrondinformatie.
Er bestaat in Eritrea – waar zo’n 5 miljoen mensen wonen – maar één politieke partij, de regeringspartij People’s Front for Democracy and Justice (PFDJ). Er zijn sinds 1993 geen verkiezingen geweest. De partij van Afewerki regeert met harde hand en duldt geen tegenstand. Critici en tegenstanders worden opgepakt en de mond gesnoerd. Het land wordt ook wel eens het Noord-Korea van Afrika genoemd.
De mensenrechten in Eritrea behoren tot één van de slechtste ter wereld. Er is geen persvrijheid, geen politieke vrijheid en beperkte godsdienstvrijheid. Eritrese mannen en vrouwen tussen de 18 en 50 jaar zijn dienstplichtig en in de praktijk duurt deze dienstplicht vaak veel langer dan de voorgeschreven 18 maanden (soms meer dan 10 jaar). Er zijn geen onafhankelijke maatschappelijke organisaties en onafhankelijke mensenrechtenonderzoekers mogen het land niet in.
Eritreeërs mogen hun land niet verlaten zonder toestemming van de Eritrese autoriteiten. Ze moeten eerst een uitreisvisum aanvragen. In de praktijk krijgt echter bijna niemand zo’n uitreisvisum. Wie het land illegaal probeert te ontvluchten, loopt het risico te worden opgepakt. Ondanks deze risico´s ontvluchten vele Eritreeërs hun thuisland.
Sinds november 2020 zijn de legers van Ethiopië en Eritrea en aanverwante milities verwikkeld in een bloedige strijd met het Volksbevrijdingsleger van Tigray, in het Noorden van Ethiopië dat de macht wil over het eigen gebied. Miljoenen mensen zijn op de vlucht voor de niets ontziende wreedheid van het Eritrese leger waarbij ook honger als wapen wordt ingezet.
Wereldwijd waren eind 2019 505.134 Eritreeërs vluchteling, over 71.000 asielverzoeken was nog niets beslist. (Bron: UNHCR. Global trends 2019) Ondertussen zijn de aantallen alleen nog maar gestegen.
Over Haile’s persoonlijke verhaal, verneemt u binnenkort meer in een interview met hem.