Mensenrechtenorganisaties vragen vrijspraak voor drie Turkse journalisten

In een joint statement vragen verscheidene mensenrechtenorganisaties de vrijspraak van Erol Önderoğlu, Reporters Without Borders-vertegenwoordiger, van Şebnem Korur Fincancı, presidente van het Turkse Human Rights Foundation, en van journalist Ahmet Nesin.

De drie Turkse journalisten staan morgen, maandag 15 april 2019, terecht voor “criminele activiteiten” en “het steunen van terroristische organisaties”. PEN Vlaanderen stuurt een vertegenwoordiger ter plaatse om het proces van nabij te volgen.

Reporters Sans Frontières/Reporters Without Borders lanceerden een petitie om hun medewerker Erol Önderoğlu vrij te krijgen. Die petitie kan je hier ondertekenen.

Samen met o.m. Article19, de Association of European Journalists, Front Line Defenders en talrijke PEN-afdelingen veroordelen we deze vorm van gerechtelijke intimidatie en vragen de volledige vrijspraak in de volgende gemeenschappelijke verklaring.

Joint statement

De hieronder genoemde organisaties voor vrijheid van meningsuiting klagen de langdurige juridische intimidatie aan van Erol Önderoğlu (vertegenwoordiger van Reporters Without Borders en lid van het International Press Institute), Şebnem Korur Financı (voorzitter van de Turkse Stichting voor de Rechten van de Mens), en journalist Ahmet Nesin, en roepen op tot hun volledige vrijspraak tijdens de uitspraak van het proces op 15 april 2019.

De drie journalisten traden op als gastredacteurs in de solidariteitscampagne “Editor-in-Chief Watch” voor de in 2016 opgeheven pro-Koerdische krant Özgür Gündem. Ze worden beschuldigd van “propaganda voor een terroristische organisatie”, “het aanzetten tot het plegen van een misdaad” en “het prijzen van criminele activiteiten en hen die erbij betrokken zijn”.

We veroordelen de arrestatie en vervolging van tientallen journalisten in Turkije als een autocratische poging om alle afwijkende meningen de mond te snoeren en om te voorkomen dat onafhankelijke journalisten hun beroep uitoefenen.

We bieden onze steun en solidariteit aan onze collega’s Önderoğlu, Korur Financı en Nesin, die al bijna drie jaar lang in een proces verwikkeld zijn en we roepen de Turkse regering op om deze onderdrukking van journalisten, academici en schrijvers te staken.

Deze zaak gaat over een daad van collegiale solidariteit die nooit had mogen resulteren in strafrechtelijke procedures. Turkije moet stoppen met het schenden van het recht van journalisten om nieuws te verspreiden alsook het recht van het publiek om een evenwichtige berichtgeving te ontvangen.” — Caroline Stockford, Advocacy Coordinator Turkije bij het International Press Institute.

Door zich te richten op prominente verdedigers van de mensenrechten proberen de autoriteiten het laatste stuk dat overblijft van de burgerlijke maatschappij in Turkije te decimeren. Daar zullen ze niet slagen. We staan pal achter onze collega’s en staan erop dat deze meedogenloze juridische intimidatie stopt” — Sarah Clarke, hoofd van ARTICLE19 – Europe and Central-Asia.

Als de solidariteit voor onderdrukte journalistiek in Turkije wordt gecriminaliseerd, wordt de internationale solidariteit voor onze collega’s des te crucialer” — Nora Wehofsits, Advocacy Officer bij het Europees Centrum voor Pers en Mediavrijheid (ECPMF).

De internationale publieke opinie moet weten dat Turkije niet alleen het Erdogan-Turkije is. Zoals Erol Önderoğlu, Şebnem Korur Fincancı en Ahmet Nesin zijn er veel mensen en ook moedige initiatieven die gehoord en gesteund moeten worden. Daarom is het zo belangrijk dat het internationale publiek voortdurende en diepgaande berichtgeving over Turkije krijgt.” — Chiara Sighele, OBC Transeuropa.

We staan als één man achter Erol Önderoğlu, Şebnem Korur Fincancı en Ahmet Nesin. We beloven dat we ons uiterste best zullen doen om de journalisten te steunen en om druk uit te oefenen op de Turkse regering om de vervolging en arrestatie van journalisten te staken.” — Kjersti Løken Stavrum, Vice-president van PEN Norway.

Ondertekend door:
Articolo 21; Association of European Journalists; CRNI (Cartoonists Rights Network International); CPJ (Committee to Protect Journalists); ECPMF (European Centre for Press and Media Freedom); EFJ (European Federation of Journalists); Freedom House; Front Line Defenders; IFJ (International Federation of Journalists); IPI (International Press Institute); OBC Transeuropa; PEN America; PEN Belgium/Flanders; PEN Canada; PEN Cymru; PEN Denmark; PEN Germany; PEN Germany; PEN International; PEN Netherlands; PEN Norway;PEN Sweden; PEN UK; P24 (Platform for Independent Journalism); SEEMO (South East Europe Media Organisation)

Achtergrond

In Turkije heeft de overheid ongekend hard opgetreden tegen de media na de mislukte staatsgreep in juli 2016. Volgens officiële bronnen van de Turkse overheid zitten er geen journalisten in de gevangenis- ze worden allemaal beschouwd als “terroristen”.

De krant Özgür Gündem is al lang het doelwit van de Turkse autoriteiten voor zijn journalistiek. Vorige maand oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) dat Turkije het recht op vrije meningsuiting had geschonden door systematisch terrorisme-gerelateerde strafzaken aan te brengen tegen Ali Gürdemez, de eigenaar van Özgür Gündem, tussen 2004 en 2005.