Tijdens het twaalfde Werkcongres van de Vlaamse Auteursvereniging (VAV), op zaterdag 26 november, gaan PEN-vicevoorzitster Alicja Gescinska en journalist bij Apache Hind Fraihi in debat over sociale media en het vrije woord.
Digitale technologieën leggen meer en meer kwetsbaarheden van ons leven en onze samenlevingen bloot. Online agitatoren zetten aan tot protest of zelfs geweld, misinformatie beïnvloedt de beurzen en hackers stelen persoonlijke informatie. Techno-polarisatie neemt onmiskenbaar toe, niet zelden met desinformatie als wapen dat een shock door ons maatschappelijk vertrouwen jaagt. Een portie ongewenste buitenlandse inmenging is hier bovendien niet vreemd aan. Niet voor niets steken samenzweringstheorieën meer de kop op.
Het resultaat? Nuance in het publieke debat dreigt te verdwijnen naar de achtergrond. Scheldpartijen en intimidaties zijn daarentegen alomtegenwoordig. Dit leidt mensen ertoe om schurende opinies voor zich te houden – en dus tot zelfcensuur. Een juridisch kader is er vooralsnog niet, waardoor bestraffing zelden mogelijk is en meldpunten relatief stil blijven. Dringt een gedragscode voor publiek en politiek zich op? Zijn we in deze complexe tijden gevoeliger voor desinformatie, of net waakzamer? Valt er te ontsnappen uit de klauwen van algoritmes en gemanipuleerde data?
Mis het boeiende gesprek tussen PEN-vicevoorzitster Alicja Gescinska en Hind Fraihi, journaliste bij Apache, niet.
Afspraak tijdens het Werkcongres van VAV op zaterdagnamiddag 26/11 in het Letterenhuis in Antwerpen.
Meer info en de inschrijvingsmodule vind je op de website van de Vlaamse Auteursvereniging.