In 2015-2016 introduceerde PEN Vlaanderen een groep van zeven gemigreerde schrijvers in België. Vertalingen werden gemaakt, portretten geschoten, optredens verzorgd, interviews gehouden, diverse publicaties in het Nederlands verschenen. Met het project PEN Polyfoon stellen wij u in 2017-2018 graag voor aan vier nieuwe schrijvers.
Alia Serouji (Aleppo, 1972) is een Syrische dichteres. Zij woont nu in België. Zij behaalde de graad van bachelor in Literatuur en Kritiek aan de Universiteit van Aleppo. In Syrië combineerde Alia haar studies Arabische literatuur met het onderwijzen van Arabisch aan kinderen.
In 2016 publiceerde zij haar dichtbundel Hoeveel moet ik van je houden bij uitgeverij Diaspora (Caïro). Het boek werd zeer goed ontvangen bij bekende critici. De tweede druk van deze bundel verschijnt binnenkort.
Er verschenen prozagedichten van haar hand op verschillende literaire websites, en maandelijks schrijft zij een bijdrage in het tijdschrift Wereld van Boeken (Egyptian General Book Authority). Binnenkort verschijnt onder haar redactie de bloemlezing Women’s Poetry, met gedichten van invloedrijke vrouwen van overal ter wereld.
Daarnaast is zij voorzitter van de Culturele Raad voor Literatuur en de Kunsten, en voorzitter van A&Z Publishing House in België.
Momenteel werkt zij aan haar eerste roman.
Refqa Nabeel Shaqoor (1985, Nablus, Palestina) is een Palestijnse journaliste. Ze woont sinds 2015 in België. Ze studeerde politieke wetenschappen in Nablus en behaalde vervolgens een mini-MBA in media en PR aan de universiteit van Caïro in Egypte. In de Palestijnse media was zij actief als manager, onderzoekster, correspondent en journalist. Daarnaast was zij docent aan de universiteit van Nablus en schreef zij voor twee universiteitsmagazines.
De politieke instabiliteit en de intifada belemmerden haar bewegingsvrijheid in die mate dat haar leven in Palestina grotendeels bestond uit studie, werk en lezen. Ruimte voor andere bezigheden was er nauwelijks, en ook het werk werd haar niet gemakkelijk gemaakt door de bezetting. Refqa schreef een boek over het verzet in de Arabische wereld, dat helaas werd gecensureerd.
Mario Paric (Sarajevo, 1958) is een Bosnische dichter, schrijver en muzikant. Hij woont sinds 1993 in Nederland. In zijn geboortestad studeerde Mario architectuur. Op 28-jarige leeftijd debuteerde hij als romanschrijver, maar publiceerde al snel ook poëzie en kortverhalen.
In zijn teksten streeft Mario ernaar emotie te scheiden van sensatie, van het vreemde en de angst, om zo dichterbij de mens te komen. In Sarajevo hielp de kunst hem vooral om zich te bevrijd te voelen van de collectieve identiteit van de massa. Hij wilde een vreemdeling zijn, en vanuit die eenzaamheid een ander perspectief kunnen ervaren. Volgens Mario is het alleen in een volkomen intimiteit dat kunst ten volle beleefd kan worden. Een gedicht dat wordt verteld met lichaam, geluid en woord en laat emotie niet alleen herkennen, maar volledig voelen. Het laat betekenissen met nieuwe dimensies verschijnen.
Als muzikant maakt Mario performances die zijn passie voor muziek, woord, cabaret, beeld en architectuur combineren. Momenteel is hij bezig met poëzie, waarin hij speelt met de vlucht van trekvogels. De melodie van die migratie is aanwezig in zijn dagelijkse belevingswereld.
Hoshang Ossi (Syrië, Ad-Darbasiyah-Al-Hasakah, 1976) is een Koerdische dichter, schrijver en journalist. Sinds 2010 verblijft hij in Vlaanderen. Hoshang schrijft zowel in het Arabisch als in het Koerdisch, en hij publiceert in verschillende Arabische en Koerdische kranten. Zijn werk verschijnt ook op verschillende Arabische en Koerdische literaire websites.
Hoshang publiceerde tussen 2001 en 2016 zes dichtbundels, en in 2016 volgde zijn eerste roman: De zwaarheid van zekerheid… De lijdensweg van de bevraging… En de lust der fantasie.
Hij werkte als journalist bij de Koerdische televisiezender ROJ TV en bij het Koerdische tijdschrift Sorgel. Het Syrische regime beschouwde hem en andere journalisten als een gevaar voor de Syrische maatschappij: na bedreigingen in 2009 ontvluchtte hij Syrië en hield hij zich schuil voor de Syrische inlichtingendiensten. in 2010 kwam hij in België aan, en een klein jaar later kreeg Hosheng politiek asiel in België.
Hoshang is gespecialiseerd in de Koerdische en de Turkse kwestie. Een selectie van zijn journalistieke artikelen werd in 2011 uitgegeven onder de titel Angst en bekommernissen (e-book).
Noteer alvast hun optredens, dit najaar:
20 oktober 2017 in Tutti Fratelli, Antwerpen
22 november 2017 in Passa Porta, Brussel
Meer info volgt.
Portretten van de auteurs (c) Natalie Ariën