Verschillende organisaties, waaronder PEN International, roepen de Raad van de Europese Unie op om mediavrijheid en mensenrechten centraal te stellen in de betrekkingen met de nieuw herkozen regering van Turkije.
De verkiezingen in Turkije in mei vonden plaats tegen de achtergrond van een medialandschap dat wordt gedomineerd door pro-regeringskanalen. Onafhankelijke stemmen en kritische journalistiek worden onderdrukt.
In de afgelopen twee decennia heeft de regering van Turkije meer dan 90% van het medialandschap veroverd, ze hebben directe controle over de openbare media van het land en indirecte controle over een groot deel van de reguliere media. Sinds de mislukte staatsgreep in 2016 ligt de onafhankelijke media onder vuur. Duizenden journalisten werden gearresteerd en vervolgd. Toen het land op 14 mei naar de stembus ging, zaten er ten minste 47 journalisten in de gevangenis in Turkije, onder wie 31 Koerdische journalisten.
Sinds de verkiezingen zijn tal van journalisten aangevallen en hebben onafhankelijke omroepen boetes gekregen. De omroeporganisatie HaberTürk is gestopt met het publiceren van politieke columns op haar website en heeft afscheid genomen van een van de meest bekende tv-journalisten die kritisch verslag deed van het huidige nieuws. En op 27 juni werd Merdan Yanardağ, hoofdredacteur van TELE 1 omroep, gearresteerd. De verkiezingsuitslag belooft niet veel goeds voor mediavrijheid en grondrechten in bredere zin in Turkije.
Terwijl de Europese Unie de resultaten van de verkiezingen beoordeelt, dringen de organisaties er bij de Europese regeringen en beleidsmakers op aan ervoor te zorgen dat de verbetering van de mediavrijheden en de grondrechten centraal staan in de toekomstige betrekkingen met Turkije.
Meer informatie vind je op de website van PEN International.
De Morgen publiceerde een artikel over de arrestatie van Merdan Yanardağ.