Terugblik op ‘5 uur voor 5 jaar – Julian Assange’

Op 11 april organiseerden we met onze collega’s van PEN Belgique Francophone in hartje Brussel een evenement om onze bekommernis te uiten over het lot van Julian Assange. Dit deden we in navolging van onze moederorganisatie die de voorbije weken ook heel actief is geweest om de zaak Assange onder de aandacht te brengen. De oprichter van Wikileaks zit sinds 2019 in een Londense gevangenis te wachten op wat er met zijn leven moet gebeuren. De bijeenkomst in Brussel – 5 hours for 5 years – bestond enerzijds uit het voorlezen van Kafka’s Het Proces door schrijvers uit beide landsdelen en ook uit het buitenland (via videofragmenten). Daarnaast nodigden we politici van diverse partijen uit om hun kijk op de zaak Assange en hoe de vrijheid van meningsuiting in het gedrang is toe te lichten, omdat het belangrijk is en blijft dat de vrijheid van klokkenluiders, kritische journalisten en schrijvers politieke rugdekking krijgt. 

Onze voorzitster, Alicja Gescinska, schreef op 3 april ook een opiniestuk in De Morgen, waarin zij toelicht waarom Assange meer mededogen van de wereld verdient.  

Op Wikileaks verschenen in 2010 gevoelig beeldmateriaal en duizenden bladzijden geheime informatie van het Amerikaanse leger. Daarvoor willen de VS hem berechten. Maar omdat een eerlijke berechting en de bescherming van Assange’s fundamentele rechten niet gegarandeerd zijn, vertoeft Assange al vele jaren in limbo. Voorafgaand aan zijn arrestatie spendeerde hij al zeven lange jaren op de ambassade van Ecuador in Londen. 

Assange is een controversieel figuur: sommigen zien in hem een echte vrijheidsstrijder, anderen juichen het eerder toe dat hij van zijn voetstuk is gevallen. Maar ook iemand die we onsympathiek vinden, moet kunnen genieten van zijn fundamentele rechten; van een eerlijk proces, van vrije meningsuiting, en simpelweg van een menswaardig bestaan. De VS gebruiken – of misbruiken – hun spionagewetgeving om zulke rechten te kortwieken. 

Precies daarom verdient Assange onze verdediging. Hij heeft met Wikileaks Amerikaanse oorlogsmisdaden in Irak en Afghanistan aan het licht gebracht. Vanuit journalistiek en menselijk oogpunt is er een plicht om die waarheid te onthullen. 

Het volledige stuk is hier te lezen: https://www.demorgen.be/meningen/assange-heeft-al-tien-jaar-geen-leven-meer-het-is-genoeg-geweest~b4ef0322/