Vrijlating Julian Assange is goed nieuws, maar bedreiging voor persvrijheid blijft bestaan

“We vieren zijn langverwachte vrijlating , maar Assange had nooit 1901 dagen achter de tralies mogen doorbrengen. Hij zal de afgelopen vijf jaar van zijn leven nooit terugkrijgen. Zijn wrede opsluiting en uitleveringsprocedure werpen een donkere schaduw op de VS en het Verenigd Koninkrijk”. Romana Cacchioli, uitvoerend directeur van PEN International.

25 juni 2024: PEN International verwelkomt de vrijlating van Wikileaks-oprichter en uitgever Julian Assange. Zijn deal met het gerecht geeft hem weliswaar vrijheid, maar kan een gevaarlijk precedent scheppen voor de persvrijheid wereldwijd. Spionagewetten zouden niet mogen worden gebruikt tegen journalisten en uitgevers voor acties die vallen onder journalistieke activiteiten.

De details van de overeenkomst zijn nog niet bekend, maar het is bekend dat Assange en het Amerikaanse Ministerie van Justitie een principe overeenkomst hebben, in afwachting van gerechtelijke goedkeuring. Volgens gerechtelijke documenten heeft Assange toegezegd schuldig te pleiten aan één aanklacht onder de spionagewet, namelijk samenzwering om geheime Amerikaanse nationale defensiedocumenten te verkrijgen en openbaar te maken. Hij zal op 26 juni om 9 uur plaatselijke tijd (23.00 uur GMT op 25 juni) worden veroordeeld. Volgens de deal wordt Assange waarschijnlijk veroordeeld tot 62 maanden gevangenisstraf en moet hij terugkeren naar Australië.

Nu Assange herenigd zal worden met zijn familie, viert PEN International dit gedenkwaardige nieuws en verlangt ernaar om hem samen te zien met zijn vrouw Stella, die het voortouw heeft genomen in de campagne om hem vrij te krijgen, en hun twee zonen. Het feit dat hij schuldig wordt bevonden op grond van de Spionage Wet schept echter een gevaarlijk precedent voor iedereen die misstanden aan de kaak wil stellen en de machtigen ter verantwoording wil roepen.

Nogmaals, PEN International veroordeelt de aanklacht tegen Assange en zijn vervolging. Geen enkele andere journalist, uitgever of klokkenluider die informatie openbaar wil maken in het algemeen belang, zou moeten meemaken wat Assange jarenlang heeft moeten doorstaan.