Vandaag is het Werelddag voor de Persvrijheid. Deze dag hamert op de fundamentele principes van persvrijheid. Deze week richt PEN de aandacht op vier journalisten: Idris Said ‘Abba Arre’ (Eritrea), Daphne Caruana Galizia (Malta), Kalúa Salazar (Nicaragua) en Maria Ressa (Filippijnen), en roept haar leden op om actie te voeren zodat overheden de persvrijheid respecteren en beschermen.
Jennifer Clement, voorzitter van PEN International, legt uit waarom 3 maart voor PEN zo belangrijk is: “We leven in een tijd waarin de bedreigingen tegen de pers over de hele wereld ongekend hoog zijn. Daarom blijft de PEN-gemeenschap de rol van een onafhankelijke en vrije pers verdedigen en beschermen bij het achterhalen van de waarheid en het in stand houden van de democratie.”
Solidariteit
Covid-19 verergert de vele crisissen die de persvrijheid in gevaar hebben gebracht. Daarom is het nu belangrijker dan ooit om aanvallen op persvrijheid te blijven bekritiseren en om onze solidariteit te tonen met journalisten die het zwijgen worden opgelegd.
Vier journalisten in de kijker
Op de Werelddag van de Persvrijheid richt PEN de schijnwerpers op vier journalisten: één journalist die het leven liet en drie anderen die gevangen zijn of niet vrijuit kunnen schrijven.
PEN Vlaanderen roept de respectievelijke regeringen op om de persvrijheid te beschermen en te respecteren. Wil je graag actief aan schrijfacties meewerken, neem dan onverwijld contact op met Ine Van Agtmaal via inevanagtmaal@msn.com. Ine bezorgt je snel de nodige informatie voor de briefschrijfactie(s).
Idris Said ‘Abba Arre’ (foto linksboven)
Idris Said is een schrijver en journalist uit Eritrea die bekend staat voor zijn werk op het vlak van moedertaalonderwijs en kritiek op het taalbeleid van de regering. Omdat Said naar verluidt een grootschalige repressie tegen dissidente meningen in vraag had gesteld, werd hij in oktober 2001 gearresteerd en opgesloten. Sindsdien is er weinig nieuws over hem, en het is ook onduidelijk waar hij nu gevangen zit.
- Actie op 4 mei 2021: PEN protesteert bij de Eritrese autoriteiten tegen Saids detentie, eist dat zijn verblijfplaats en lot onmiddellijk worden opgehelderd en vraagt om zijn vrijlating.
Daphne Caruana Galizia (foto rechtsboven)
Daphne Caruana Galizia was Malta’s bekendste onderzoeksjournalist die over de corruptie van de overheid schreef. Op 16 oktober 2017 werd ze vermoord toen een autobom tot ontploffing kwam toen ze wegreed van haar huis. Ze was 53 jaar. Het openbaar onderzoek naar haar moord werd stelselmatig uitgesteld.
- Actie op 5 mei 2021: PEN roept de Maltese autoriteiten op om gerechtigheid te laten geschieden in het proces rond de moord op Daphne Caruana Galizia, en om te reageren op de bevindingen van het openbaar onderzoek zodra dat is afgerond.
Kalúa Salazar (foto linksonder)
Kalúa Salazar is een Nicaraguaanse journaliste. In september 2020 werd ze schuldig bevonden aan laster omdat ze een artikel schreef over corruptie binnen de overheid. Eerst kreeg ze een boete van $ 220 (i.e. 120 dagen salaris) maar in maart dit jaar wilde de aanklager de boete flink optrekken omdat ze had gehandeld “met haat, met de wens om anderen schade te berokkenen, met journalistieke onverantwoordelijkheid en met voorbedachten rade”. In afwachting van de uitspraak houden politieagenten het huis van Salazar constant in de gaten sinds begin 2021. Op 19 april 2021 werd ze fysiek aangevallen toen ze probeerde te gaan werken. Ook andere kritische en onafhankelijke journalisten in Nicaragua worden met ernstige risico’s geconfronteerd, waaronder censuur door de regering.
- Actie op 6 mei 2021: PEN vraagt de Nicaraguaanse autoriteiten om een einde te maken aan de pesterijen tegen journalist Kalúa Salazar en tegen onafhankelijke Nicaraguaanse journalisten, schrijvers, ngo’s en media.
Maria Ressa (foto rechtsonder)
Maria Ressa uit de Filipijnen is een bekroonde journalist, schrijver en mede-oprichter van een onafhankelijk online nieuwscentrum. Ze vormde het doelwit van een uitgebreide campagne van juridische intimidatie door de regering van Duterte. Ressa wordt momenteel geconfronteerd met talloze valse beschuldigingen, waaronder smaad en belastingontduiking. Dit terwijl ze aan baanbrekende journalistiek doet door talloze voorbeelden bloot te leggen van corruptie bij de overheid en de gruwelijke menselijke kosten van Duterte’s ‘oorlog tegen drugs’. Als ze op alle beschuldigingen wordt veroordeeld, kan Ressa bijna een eeuw in de gevangenis belanden.
- Actie op 7 mei 2021: PEN dringt er bij de Filipijnse autoriteiten op aan om onmiddellijk alle aanklachten tegen Ressa en haar collega’s te vernietigen, en om een einde te maken aan het inzetten van het rechtssysteem tegen critici van de regering.
- Vers van de pers: Maria Ressa is uitgeroepen tot laureaat van de UNESCO / Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2021. De prijsuitreiking wordt op 2 mei uitgezonden vanuit Windhoek, Namibië, ter gelegenheid van de World Press Freedom Day-conferentie. Klik hier voor meer info.
Wat doet PEN?
Al 100 jaar lang komt PEN wereldwijd op voor een onafhankelijke en vrije pers: PEN verdedigt journalisten die emotioneel, verbaal en fysiek worden bedreigd, en soms worden vermoord, omdat ze de waarheid spreken. PEN spoort politieke leiders aan om de vrijheid van meningsuiting te garanderen.
_______________________________
Copyright foto’s: Idris Said ‘Abba Arre’ – © PEN Eritrea / Daphne Caruana Galizia – © Pippa Zammit Cutajar / Kalúa Salazar – © Kalúa Salazar / Maria Ressa – © Franz Lopez