12/2013: Borislav Čičovački (Servië) te gast in de PEN-Schrijversflat en in De Groene Waterman

Borislav Čičovački (Sombor, 1966) studeerde biologie en hobo in Novi Sad en Amsterdam, waar hij sinds 1991 woont. Als musicus treedt hij regelmatig op in binnen- en buitenland en hij schreef een aantal libretti voor vooraanstaande operahuizen. Als schrijver debuteerde hij in 2000 met In oude tijden heette dit land Haemus (Van Gennep), een verhalenbundel waarin de auteur resp. de Habsburgse, Joegoslavische en Servische achtergrond van zijn geboorteland evoceert in zijn typische stijl.

Afscheid nemen en dan verder leven is een terugkerend thema in de boeken van Čičovački. Dat mag wel blijken uit het lijvige overzichtswerk Uitgeworteld (Atlas) dat afgelopen zomer verscheen. Dit verzamelwerk van ruim tien jaar schrijven is het minutieus beschreven relaas van een Serviër die naar Nederland migreert. Daarnaast verscheen eveneens afgelopen zomer het boek Wraakengelen, dat vanuit een originele invalshoek (een gefingeerd proces-Mladić) anderhalf millennium Servische geschiedenis beschrijft.

Čičovački’s komst naar Antwerpen heeft een dubbel doel. De auteur wil de Scheldestad graag beter leren kennen en PEN Vlaanderen introduceert de voor Vlaanderen volkomen onbekende auteur graag bij het publiek.

Op vrijdag 20 december om 20u zal PEN-flatverantwoordelijke Sven Peeters in gesprek gaan met de auteur in de kelder van De Groene Waterman. Tevens nodigt Čičovački zijn collega Aleksandar Stefanović (accordeon) uit om muziek van Bela Bartok en Isidora Žebeljan spelen, werken die gebaseerd zijn op de volksmuziek van Midden-Europa en de Balkan.

Die avond is De Groene Waterman overigens uitzonderlijk open tot 23u en dit ten voordele van het goede doel. In het kader van Music For Live gaat 6% van de inkomsten die dag naar het project Geneeskunde voor de Derde Wereld.

Een uitgebreid auteursportret van Borislav Čičovački en een bespreking van zijn oeuvre vindt u op Balkanboeken.