Andrej Hniot: actie nodig

Op 11 september 2024 vernietigde het Hof van Beroep in Belgrado een eerdere beslissing om de Belarussische filmmaker en journalist Andrej Hniot uit te leveren aan Belarus. Er is nog geen datum vastgesteld voor de nieuwe hoorzitting door het gerechtshof in eerste aanleg. Hniot – die onder huisarrest staat – blijft het risico lopen op gedwongen repatriëring naar Belarus, waar hij hoogstwaarschijnlijk zal worden onderworpen aan willekeurige detentie en marteling.

Servië is volgens internationaal recht verplicht om niemand uit te zetten, uit te zetten, terug te sturen of uit te leveren naar een land waar hij het risico loopt op ernstige mensenrechtenschendingen, waaronder marteling en andere vormen van mishandeling. De Servische autoriteiten moeten hem onmiddellijk uit huisarrest vrijlaten en het uitleveringsproces stopzetten.

PEN International en ons WIPC-team onder leiding van Joke Van Leeuwen organiseren opnieuw een RAN-actie waarbij brieven geschreven worden naar de Servische autoriteiten en de Servische ambassades.

Wil jij ook meeschrijven met ons WIPC-team? Alle informatie over onze WIPC-werking vind je hier.

Meer informatie over Andrej Hniot en wat PEN International voor hem doet, lees je hier.