Asmara-Addis Literary Festival zet schrijvers in gevangenschap in voetlicht

Say it Loud!’, de derde editie van het Asmara-Addis Literary Festival (in Exile) strijkt opnieuw neer in Brussel op 29, 30 en 31 mei. Samen slaan we de handen in elkaar en brengen op maandag 30 mei een panelgesprek met Vanessa Tsehaye en Gary Younge over schrijvers in gevangenschap en het vrije woord.

Vanaf zondag 29 mei is Brussel drie dagen lang het toneel van het Asmara-Addis Literary Festival (in Exile). Dit internationaal, zwervend literair festival met pan-Afrikaanse wortels en feministische principes is al sinds 2019 een thuishaven voor ideeën die zich vrij in het grenzeloze literaire landschap bewegen.

Panelgesprek: ‘Imprisoned writers & their free word’

Op maandag 30 mei slaan we de handen in elkaar met het festival. Wereldwijd zitten talloze schrijvers achter tralies vanwege het uiten van hun artistieke vrijheid. Mensenrechtenactiviste en documentairemaakster Vanessa Tsehaye en journalist en schrijver Gary Younge gaan in dialoog over schrijvers in gevangenschap en nemen de situatie van schrijvers in Eritrea als voorbeeld om hulde te brengen aan alle vervolgde schrijvers.

Hoewel ze in gevangenschap leven, zijn hun kunst en hun woorden vrij. Tijdens het panel (Engels) hoor je ook voordrachten uit het werk van schrijvers in gevangenschap.

Locatie | Theater Molière (Elsene)
Datum | maandag 30 mei
Tijdstip | 17.15 – 18.30u
Tickets | vanaf 15 euro (dagticket)

Voor tickets kan je terecht op de website van het festival.
Ontdek hier het volledige programma.

Ben je lid van PEN Vlaanderen, dan maak je kans op een van de tien vrijkaarten die we mogen weggeven. Stuur een mail naar info@penvlaanderen.be en vermeld ‘Vrijkaart Asmara-Addis Literary Festival’.

Asmara-Addis Literary Festival – In Exile

In 2019 organiseerde Eritrees-Ethiopisch-Britse schrijver Sulaiman Addonia voor het eerst dit internationale literaire festival met pan-Afrikaanse roots. Het festival brengt ideeën samen die in het wereldwijde en grenzeloze literaire landschap geboren worden. Met een ongecensureerde reflectie op onze gemeenschappen wil het de diversiteit, de beproevingen en de schoonheid die hen kenmerken vieren.

De derde editie gaat op onderzoek naar het onsubtiele in kunst. Eeuwenlang werd van schrijvers en kunstenaars verwacht dat zij werkten volgens het principe dat minder meer is en dat zij zich hielden aan de kracht van subtiliteit. Hoewel dit tot grote kunst kan hebben geleid, kan het ook omgekeerd tot een verlies hebben geleid.

Het Asmara-Addis Literary Festival (In Exile) zal niet alleen onderzoeken hoe dit eruit ziet, maar zal in zijn derde editie ook een podium geven aan de andere kant van subtiliteit en terughoudendheid, namelijk de uitbundigheid en luidruchtigheid.