DW B-nummer gecureerd door PEN Vlaanderen

Onze bestuursleden Sigrid Bousset, Alicja Gescinska en Ellen Van Pelt cureerden het nieuwe nummer van DW B: Exil. Schrijven weg van huis.

Een thuis bezitten op de wereld. Het is misschien wel een van onze meest fundamentele drijfveren. Weinig gebeurtenissen zijn tragischer dan van je thuis verstoten te worden, door ontheemding, ballingschap en exil. Dat bewijst de wereldactualiteit dagelijks pijnlijk.

In dit DW B-nummer staan zij centraal: schrijvers die zelf ontheemd zijn. Welke thema’s snijden ze aan? Hoe ervaren ze de impact van hun vlucht, hun nieuwe onderkomen waar ze een thuis proberen op te bouwen? Hoe gaan ze om met het gemis naar hun thuisland, een plek die mogelijk nog slechts bestaat in hun dromen, herinneringen en verhalen? Hoe verhouden ze zich, als schrijvers, tot hun moedertaal en de taal van hun nieuwe omgeving? En bovenal: wat is dat, een thuis? Schrijven blijkt in een exilsituatie véél meer dan zomaar een houvast.

Exil. Schrijven weg van huis verzamelt indringend proza en scherpe poëzie van Sulaiman Addonia, Haile Bizen, Ege Dündar, Emad Fouad, Firoozeh Farjadnia, Ahmed Katlesh, Mehdi Moosavi, Els Snick, Milagros Socorro, Burhan Sönmez, Dimitri Strotsev en Ece Temelkuran.

Buiten de focus vind je vers proza van Lise Delabie, Joost van Driel, Eva Gabriela, Tomias Keno en Nelson Morus, en poëzie van Rozalie Hirs en Anne van den Dool.