Eretitel vrije meningsuiting voor twee Turkse schrijvers

Difference Day

Op zondag 3 mei, Dag van de Persvrijheid, organiseren VUB/ULB samen ‘Difference Day’. Deze keer niet in Bozar, maar wel een digitale editie. Het thema is ‘Journalism without fear or favour’. PEN-auteur Ahmet Altan en de Turkse schrijfster en vrouwenrechtenactiviste Elif Shafak krijgen de eretitel voor vrije meningsuiting uitgereikt.

“Persvrijheid en vrijheid van meningsuiting zijn te belangrijk om ‘Difference Day’ zomaar te annuleren, juist ook vanwege de huidige covid-situatie”, zegt initiatiefneemster VUB-rector Caroline Pauwels. Op zondag 3 mei gaat ‘Difference Day’ dus zeker door, maar wel geheel digitaal. ‘Journalism without fear or favour’ is het thema.

Het programma is op zondag 3 mei vanaf 17 uur live online te volgen op www.differenceday.com.

Journalism without fear or favour’

De journalistiek staat ook vandaag onder druk van politici, drukkingsgroepen en andere invloedrijke instanties die proberen de media aan banden te leggen, te sturen of te intimideren. Daarom is de journalistiek in de samenleving belangrijker dan ooit en is dit ook waarom er steeds meer acties worden ondernomen om de onafhankelijke journalistiek te ondersteunen.

Deze onafhankelijkheid is dan ook het thema van ‘Difference Day’ dit jaar: journalisten mogen niet bang zijn om hun werk te doen en mogen ook niet gedwongen worden om bepaalde gunsten te verlenen aan wie dan ook.

Prijs voor vrijheid van meningsuiting

Elk jaar wordt de Difference Day Honorary Title for Freedom of Expression uitgereikt door de Brusselse universiteiten VUB en ULB, en hun talrijke partners. Dit jaar gaat deze titel naar de Turkse journalist en schrijver Ahmet Altan, die in de gevangenis zit, en de Turkse schrijfster en vrouwenrechtenactiviste Elif Shafak. Elif Shafak zal live – online – aanwezig zijn. Ahmet Altan is PEN-erelid en auteur van het aangrijpende boek ‘Ik zal de wereld nooit meer zien’.

Internationale topsprekers

Het live gestreamde event wordt ingeleid door de rectoren Caroline Pauwels (VUB) en Yvon Englert (ULB). Zoals elk jaar staan er internationale topsprekers op het programma, met onder anderen Guilherme Canela, de UNESCO Chief of Section for Freedom of Expression, en Caoilfhionn Gallagher, een internationaal vermaarde advocate, gespecialiseerd in mensenrechten en mediarecht. Zij verdedigde onder meer de vermoorde Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia.
Het event wordt gepresenteerd door Annelies Beck (VRT) en Caroline Hick (RTBF).

Het volledige programma vind je op https://www.differenceday.com/event. Vragen kun je stellen via itsdifferenceday@gmail.com.