Free Narges now! Een open brief

PEN America stelde een open brief op waarin wordt opgeroepen tot de onmiddellijke vrijlating van ons erelid Narges Mohammadi. Mohammadi won de Nobelprijs voor de Vrede, de uitreiking staat gepland op 10 december in Oslo. PEN Vlaanderen ondertekende de open brief, samen met 250 schrijvers en sympathisanten. Ook jij kan mee ondertekenen!

Mohammadi wordt momenteel vastgehouden in de Evin-gevangenis, waar ze meerdere politiek gemotiveerde veroordelingen uitzit voor in totaal meer dan drie decennia. In de loop der jaren is ze onderworpen aan tal van beproevingen, waaronder mishandeling tijdens de hechtenis, lange perioden in eenzame opsluiting en gedwongen scheiding van haar naaste familie, waaronder een verbod op telefonisch contact met haar man en tienerkinderen. Mohammadi, die zowel aan hart- als longproblemen lijdt, wordt regelmatig onderworpen aan ernstige medische verwaarlozing. Begin november ging ze zelfs 3 dagen in hongerstaking nadat haar de dringend noodzakelijke medische zorg werd geweigerd omdat ze weigerde een hijab te dragen.

De open brief vraagt dat Mohammadi vóór 10 december wordt vrijgelaten en naar Oslo mag reizen voor de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede, waar ze met haar familie zal worden herenigd.

Deze link brengt je naar de open brief (en je kan hem daar meteen ook ondertekenen).