Asielaanvraag Irfan Babaoğlu goedgekeurd in Zwitserland

Goed nieuws: Irfan Babaoğlu leeft binnenkort als een vrij man in Bern. In 2017 werd deze Koerdische auteur opgepakt in Turkije, en stond hem 15 jaar gevangenschap te wachten. Hij slaagde er toch in het land te verlaten en kreeg van PEN International hulp om naar Zwitserland te gaan.

In 2017 nodigde PEN Vlaanderen in het kader van de campagne ‘Een meervoud aan stemmen voor Turkije’ acht Turkse auteurs uit om een kort essay te schrijven onder de titel ‘Het Turkije waar ik van houd’. Een van die auteurs was de Koerdische Irfan Babaoğlu. Zijn essay bereikte ons met vertraging, omdat hij net toen werd opgepakt. Irfan had al 20 jaar gevangenis achter de rug, en nu stond hem een bijkomende 15 jaar te wachten.

Toen hij onder voorwaarden werd vrijgelaten, besloot hij het proces niet af te wachten en de grens met Griekenland over te steken. PEN International kon hem vervolgens aan een Zwitsers visum helpen. Momenteel verblijft Babaoğlu nog in een vluchtelingenkamp in Ticino in afwachting van zijn vertrek naar Bern.

Aan de hand van gesprekken en een aantal documenten, waaronder het stuk dat hij voor PEN Vlaanderen had geschreven en dat was overgenomen door De Standaard en Le Soir, kon hij de Zwitserse migratiediensten overtuigen om zijn asielaanvraag goed te keuren.
PEN Vlaanderen hoop hem weldra te ontmoeten.

Lees hier het essay van Irfan Babaoglu.