Mogelijke sluiting PEN Belarus is ‘een daad van censuur en onrecht’

Het ministerie van Justitie in Belarus dreigt het Belarussische PEN-centrum te sluiten. Dat heeft onlangs een rapport gepubliceerd over 621 gevallen van schendingen van mensenrechten en culturele rechten tussen januari en juni 2021.

Op 22 juli stuurde de minister van Justitie van Belarus (Wit-Rusland) een brief naar het Belarussische PEN-centrum waarin hij hen op de hoogte bracht van zijn voornemen om de organisatie te sluiten. Deze stap volgt op een reeks intensieve razzia’s tegen journalisten en mensenrechtenactivisten in het hele land de afgelopen weken.

Recent publiceerde het Belarussische PEN-centrum een rapport waarin maar liefst 621 gevallen van mensenrechten- en culturele rechtenschendingen tussen januari en juni 2021 worden beschreven. Toeval of niet?

Reactie

In een reactie op dit nieuws verklaarde Jennifer Clement, voorzitter van PEN International, het volgende: “Jarenlang heeft het Belarussische PEN-centrum zich uitgesproken tegen het verlies van de vrijheid van meningsuiting in eigen land en over de hele wereld. Nobelprijswinnaar Svetlana Alexievich is voorzitter van PEN Belarus. Om te zien dat het Belarussische ministerie van Justitie zich tegen zijn eigen dappere burgers keert, is een daad van censuur en onrecht. De wereldwijde PEN-gemeenschap staat achter de schrijvers en het volk van Belarus die democratie en fundamentele mensenrechten eisen”.

PEN Vlaanderen schaart zich achter de oproep van PEN International aan de Belarussische autoriteiten om dringend een einde te maken aan hun harde optreden tegen onafhankelijke stemmen, om onmiddellijk en onvoorwaardelijk alle personen vrij te laten die worden vastgehouden voor het vreedzaam uiten van hun mening en om een ​​einde te maken aan invallen, arrestaties, pesterijen en aanvallen op al diegenen die hun recht op vrijheid van mening en associatie uitoefenen.

Bron: PEN International