Met Oekraïne in het hart – muzikale en literaire avond Oekraïne

Foto ©Nattida-Jayne Kanyachalao

Op 24 februari leeft Oekraïne al 2 jaar in oorlog. Het laat ons nog steeds niet onverschillig. Dit programma is een statement en oproep om te stoppen met geweld en terreur. Te veel levens van onschuldige mensen zijn verwoest, hoewel ze nooit voor deze oorlog hebben gekozen.

De avond voorafgaand aan deze droevige verjaardag zorgen we voor muziek en poëzie. Dat doen we samen met Oekraïners die hun toevlucht in Antwerpen vonden.

De Oekraïense accordeonist Oleksii Soldatov stapte vorig jaar in een muzikale dialoog met de Russische violist Lev Adamov, die allang in Antwerpen woont. Ze kruisen Prokofiev met Oekraïense en Kaukasische volksmuziek. Wat begon als een aarzelende ontmoeting op het dak van het PAKT is ondertussen een energiek muzikaal samenspel geworden.

Nelli Kotilevich is een zangeres en artistiek docent uit Odessa, die in Antwerpen werkt met gevluchte Oekraïense kinderen en jongeren. Nelli selecteerde gedichten uit de recente verzamelbundel Met Oekraïne in het hart (2023). Deze Oekraïense poëzie wordt zowel in de originele taal als in het Nederlands voorgedragen door geëngageerde dichters als Aleksey Yudin.

Gastheer van de avond is columnist, vertaler en (theater)auteur Johan de Boose, die ons met zijn kennis en liefde voor Oost-Europa doorheen het programma zal gidsen.

Waar: AMOR van de Roma, Turnhoutsebaan 288, 2140 Borgerhout

Wanneer: vrijdag 23 februari 2024, om 20 uur (deuren openen om 19u15)

Meer informatie & tickets vind je via deze link.