Brigitte Herremans schreef een indringend essay in MO* over de kracht van poëzie bij verzet tegen onderdrukking. Ze focust hierbij op het Midden-Oosten, waar een lange poëtische traditie bestaat maar waar de poëzie springlevend is, en een krachtige gebalde vuist vormt.
Dit citaat geeft de kern van het essay weer: “Poëzie floreert in tijden van verdrukking. Omwille van zijn beeldspraak is het bij uitstek het genre dat censuur weet te ontlopen. Metaforen zijn ideaal om omfloerst verzet uit te drukken en te ontsnappen aan het oog van het regime.”
Ook twee PEN-auteurs komen in de tekst aan bod. De Syrische dichter Ahmad Katlesh, onlangs in Antwerpen op uitnodiging van PEN Vlaanderen, beaamt dat de Arabische protesten veel teweegbrachten op het vlak van poëzie: “Zelf begon ik na 2011 meer te experimenteren met poëzie, omdat verhalen naar mijn aanvoelen meer over andere personen gaan. In poëzie kan ik meer van mezelf leggen en vond ik een manier om uiting te geven aan alle veranderingen in mijn leven.”
Daarnaast wordt PEN-auteur Fatena Al-Ghorra (Palestina) genoemd als een verteller die “internationaal een publiek weet te veroveren door haar scherpe inzichten en charisma.”
Zeker lezen dus! De dichter als ziener in de Arabische wereld, Brigitte Herremans, MO* 21/03/2020.