PEN-auteurs

Dankzij het PEN op school-programma kunnen leerlingen kennismaken met een boeiend schrijversduo: zo’n duo bestaat uit een PEN-auteur (die na gedwongen vertrek uit eigen land in België neerstreek) en een Vlaamse auteur. Onze elf PEN-auteurs komen uit Soedan, Palestina, Irak, Syrië, Bosnië en Turkije. We stellen ze graag aan u voor!

Alhadi Agabeldour, Nisma Al Aklouk en Fatena Al-Ghorra
v.l.n.r. Alhadi Agabeldour, Nisma Al Aklouk en Fatena Al-Ghorra

Alhadi Agabeldour (Soedan, °1971) is mensenrechtenactivist, dichter en schrijver van kortverhalen. In Soedan leed zijn werk onder censuur. Uiteindelijk moest hij zijn land verlaten om de veiligheid van zijn familie en hemzelf te garanderen. Sinds 2009 leeft hij als politiek vluchteling in Brussel. Hij studeerde rechten in Libië en internationaal crimineel recht in Soedan. Agabeldour publiceerde in talloze Arabische media en werd als Soedan-expert geïnterviewd door grote internationale kranten als de Washington Post en de New York Times.

Nisma Al Aklouk (Palestina, °1986) is roman-, proza- en toneelschrijfster. Zij leeft sinds 2012 als politiek vluchteling in Brussel. Haar eerste roman, Onder een oud kostuum, verscheen in 2009 in Egypte.
Haar tweede roman, En we hebben elkaar opnieuw ontmoet, verscheen in Palestina. Ook schreef ze de in Palestina uitgebrachte prozabundel Jouw narcistische hallucinatie en het toneelstuk El Tirmaal. Ze won verschillende prijzen in haar moederland.

Fatena Al-Ghorra (°1974) is afkomstig uit Palestina waar ze een bekende journaliste en media-persoonlijkheid was. In 2009 vroeg ze asiel aan in België en sinds 2016 heeft ze de Belgische nationaliteit. Ze werkt hier als freelance journalist, vertaler en dichter. Ze toert rond in België en Nederland met haar eigen poëzieproject ‘Fatena’s poëziesalon’.
Sinds 2000 publiceerde Al-Ghorra vijf dichtbundels. Ze schrijft in het Arabisch maar haar werk is vertaald in het Spaans, Italiaans, Frans en Nederlands. In 2014 verscheen haar eerste in het Nederlands vertaalde dichtbundel Gods bedrog. Diverse scenario’s. Haar vijfde bundel Neem dit lichaam dateert van begin 2019. In 2012 won Al-Ghorra de El Hizjra-literatuurprijs voor Nederlandstalige schrijvers met (deels) Arabische achtergrond.

Hazim Kamaledin, Abduallah Maksour en Majid Matrood
v.l.n.r. Hazim Kamaledin, Abduallah Maksour en Majid Matrood

Hazim Kamaledin (Irak, °1954) werd in 2014 door het Arabisch Theater Instituut uitgeroepen tot de beste Arabische theaterschrijver van het jaar voor zijn toneeltekst Gekheid met voorbedachten rade. Hazim vluchtte eind jaren zeventig uit Irak. Hij werd er bedreigd, opgepakt en gefolterd, omdat hij weigerde theater te maken ten dienste van de Iraakse dictator Saddam Hoessein. Na veel omzwervingen belandde hij in België. Hij schrijft voornamelijk theaterstukken. Zijn roman Schoonheid raast in mij tot ik sterf verscheen in 2017 bij Uitgeverij Polis en stond eerder op de longlist voor The Arabic Booker Prize 2016. Hazim Kamaledin is ook bestuurslid van PEN-Vlaanderen.  

Abduallah Maksour (Syrië, °1983) is prozaschrijver en journalist. Hij leeft sinds 2014 als politieke vluchteling in België. Daarvoor studeerde hij literatuur in Syrië. Hij heeft veel training gehad op het gebied van journalistiek, onder meer bij Al Jazeera en in het Instituut voor Oorlog en Vrede in Duitsland. Abduallah publiceerde vijf romans. Zijn eerste roman Zielsversnippering verscheen in 2011 in Jordanië. Daar verschenen eveneens De weg naar Guantanamo (2011), Dagen in Baba Amr (2012), Terugkeer naar Aleppo (2013) en Via Dolorosa (2014).  

Majid Matrood (Irak, °1963) is dichter. Hij publiceerde in Irak sinds de jaren tachtig veel poëzie, ondanks politieke vervolging onder het Sadam-regime. Sinds 2005 woont hij in Antwerpen. Hij neemt vaak deel aan literaire salons en publiceert regelmatig in Arabische kranten en tijdschriften. Hij publiceerde de dichtbundels De fluitist en De zondvloed. Naast zijn Arabische dichtbundels publiceerde hij samen met andere dichters de Nederlands-Arabische bundel Een oude God (2008), de Nederlandse bloemlezing Aangeboren talent (2011) en de Arabisch-Franse bundel Ginder is er niets (2014).  

Hoshang Ossi, Mario Paric en Ahmet Altan
v.l.n.r. Hosheng Ossi, Mario Paric en Ahmet Altan

Hosheng Ossi (Syrië, °1976) is een Belgische dichter, schrijver en journalist van Koerdische afkomst. Hij ontvluchtte Syrië na bedreigingen en verblijft sinds 2010 in Vlaanderen. Hij schrijft zowel in het Arabisch als in het Koerdisch en publiceert in verschillende Arabische en Koerdische kranten en literaire websites.
Ossi publiceerde intussen negen dichtbundels en drie romans. Hij is gespecialiseerd in de Koerdische en de Turkse kwestie. Een selectie van zijn journalistieke artikelen werd in 2011 uitgegeven onder de titel Angst en bekommernissen (e-book). In 2020 bracht hij zowel de nieuwe dichtbundel ‘Met de ogen van een oude kraai’ als een derde roman uit: ‘De Afghaan’.

Mario Paric (Bosnië, °1958) is een Bosnische dichter, schrijver en muzikant. Hij woont sinds 1993 in het Nederlandse Zuid-Limburg. In zijn geboortestad studeerde Mario architectuur. Op 28-jarige leeftijd debuteerde hij als romanschrijver, maar hij publiceerde al snel ook poëzie en kortverhalen.
In Sarajevo hielp de kunst hem vooral om zich te bevrijd te voelen van de collectieve identiteit van de massa. Mario maakt performances die zijn passie voor muziek, woord, cabaret, beeld en architectuur combineren. Momenteel is hij bezig met poëzie, waarin hij speelt met de vlucht van trekvogels. De melodie van die migratie is aanwezig in zijn dagelijkse belevingswereld.

Ahmet Altan is erelid van PEN Vlaanderen en één van Turkijes meest gelezen schrijvers: hij is de auteur van vijf essaybundels en negen romans. Kenners vinden hem de beste hedendaagse romanschrijver van Turkije. Altan is ook een invloedrijke politieke opiniemaker. Altan ontving verschillende prijzen voor zijn werk.

Op 23 september 2016, in de nasleep van de mislukte coup tegen president Erdoğan, werd Ahmet Altan gearresteerd. Hij werd ervan beschuldigd “subliminale boodschappen te hebben gegeven om de coupplanners aan te moedigen”. Sindsdien zit de schrijver in een cel in de gevangenis. Hij werd intussen weliswaar door het Turkse Hof van Cassatie vrijgesproken van het schenden van de grondwet, maar hij werd wel veroordeeld tot 15 jaar gevangenis voor het steunen van de Gülen-beweging. Waarschijnlijk betekent dit 5 tot 15 jaar cel.
In mei 2019 verscheen bij uitgeverij De Bezige Bij de essaybundel ‘Ik zal de wereld nooit meer zien’. Dit aangrijpende verhaal over zijn leven in de cel wist hij pagina per pagina naar buiten te smokkelen.
Altan kan uiteraard zelf niet naar een school komen, maar een Vlaamse auteur zal zijn plaats innemen en voorlezen uit zijn werk.
>> Lees meer over Ahmet Altan.

Ahmad Katlesh en Kaptue Blaise

Ahmad Katlesh (Syrië, °1988) is een auteur, journalist en stemartiest die nu in Duitsland woont. Hij lijkt wel alles aan te kunnen: hij schreef een toneelstuk voor een kindervoorstelling, nam deel aan een grootschalige dansvoorstelling, gaf workshops verhalen vertellen voor Arabische en Duitse kinderen.
Tot nu toe publiceerde Katlesh kortverhalen en twee dichtbundels. In november 2017 kwam hij met een beurs van de Heinrich Böll Stichting naar Duitsland. Daar heeft hij o.a. een bloemlezing van 20 Syrische dichters samengesteld met de titel “Syrische poëzie in ballingschap”. In 2012 vluchtte hij naar Jordanië waar hij zijn tweede dichtbundel uitbracht in 2013, “Taste of Bab Sharqi”. In Jordanië werkte hij niet alleen als auteur, maar ook als journalist en redacteur voor verschillende media en publicaties. In 2019 resideerde hij een tijdje in de PEN-flat in Antwerpen om aan zijn eerste roman te werken.
Bijzonder is dat Katlesh in 2015 een Arabisch literatuur-audioplatform oprichtte met de naam ‘Tiklam’: het werd in 2019 meer dan 6 miljoen keer op SoundCloud beluisterd! Het kanaal bevat ook literatuur uit verschillende culturen en talen vertaald in het Arabisch.

Kaptue Blaise Fotso (Kameroen, °1981) is dichter en mensenrechtenactivist en verblijft sinds 2012 in België. In Kameroen werkte hij als zakenman in de voedingsindustrie en nam hij deel aan de activiteiten van La Ronde des Poètes (de Dichtersronde) in Yaounde. Vanaf 2006 begon hij zich steeds meer op de literatuur toe te leggen en schreef hij een artikel over de strijd tegen corruptie in Kameroen. Zijn poëziedebuut in 2010, ‘De assen van geweld’, klaagt de excessen en de terreur in zijn land aan. De bundel betekende de start van problemen vanwege de ‘oneerbiedige’ inhoud, en Kaptue besloot Kameroen te verlaten.
In België is Kaptue stichtend lid van het African International Institute for Peace (AFIIP), dat literaire bijeenkomsten en conferenties over vrede en democratie organiseert. Vanuit zijn nieuwe thuisland blijft hij de strijd voeren voor democratie en vrijheid en voor een politiek, economisch en cultureel humanisme in Afrika en de wereld.