PEN-auteurs: Hani Albayari

Hani Albayari (1990) is een schrijver, kinderboekenauteur en redacteur uit Palestina. Hij moest Gaza verlaten met zijn vrouw en kinderen en vluchtte naar België. In Palestina redigeerde en publiceerde Hani kinderboeken voor kwetsbare gemeenschappen. Hij zet zijn werk voort in België.
Tijdens zijn carrière publiceerde Albayari zeven boeken, een gedichtenbundel en 6 kinderboeken.
Zijn eerste boek in het Nederlands is ‘De verloren kleuren’. Albayari schreef de tekst. Later werd een Engels exemplaar uitgebracht als ebook.
Daarnaast schreef en publiceerde Albayari artikelen over literatuur en kunst in Palestina.

Zijn mentoren zijn Anne Provoost & Elvis Peeters.

Anne Provoost (1964) schrijft romans, essays, gedichten en korte verhalen. Ze is lid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. Zij won met haar werk de Gouden Uil, de LIBRIS Woutertje Pieterseprijs, twee keer een Zilveren Griffel, twee keer de Gouden Zoen,…. Haar roman Vallen werd verfilmd. Voor In de zon kijken kreeg ze driejaarlijkse Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap, dat is de voormalige Staatsprijs voor Literatuur. In 2022 debuteerde ze als dichter met de bundel Krop en in 2024 verschijnt haar dichtbundel Decem, ongelegenheidsgedichten voor asielverstrekkers. Haar werk is in twintig talen vertaald.

Elvis Peeters (1967) is auteur en muzikant. Hij schrijft zijn oeuvre samen met Nicole Van Bael (1963). Hun romans De ontelbarenDinsdagJachtDe ommelanden, Wat alleen wij weten,… werden genomineerd voor belangrijke literaire prijzen en de roman Wij werd verfilmd. Hun kinderboeken rond Meneer Papier werden een animatiereeks en het prentenboek Kijk dan toch! won de Boon Publieksprijs. Het werk van Elvis Peeters is meermaals vertaald in o.a. het Turks, Duits, Spaans, Chinees en Japans.