PEN-auteurs: Mirjana Maric

Mirjana Marić (1983) is een journaliste en schrijfster uit Servië. Ze behaalde haar diploma in de journalistiek en voltooide later haar master in politieke wetenschappen, met als specialisatie milieubeleid aan de faculteit politieke wetenschappen in Belgrado. Met 13 jaar ervaring als journalist en redacteur heeft Mirjana belangrijke bijdragen geleverd aan het medialandschap in haar thuisland. In 2017 kreeg ze een jaarlijkse mediaprijs voor tolerantie uitgereikt door de commissaris voor de bescherming van gelijkheid en de OVSE-missie in Servië.
Ze is ook een succesvol auteur en heeft twee boeken gepubliceerd: een poëziebundel en een journalistieke bundel.

Haar mentoren zijn Johan de Boose & Sven Peeters.

Johan de Boose (1962) is schrijver van romans, essays, poëzie en theater. Sporadisch werkt hij als journalist voor diverse bladen in binnen- en buitenland. Als wereldreiziger verdiept hij zich graag in verschillende culturen, en daarbij gaat hij conflictgebieden niet uit de weg. Zijn specialiteit is Midden- en Oost-Europa. Hij heeft afwisselend gewoond in Rusland, Polen en ex-Joegoslavië. Daarnaast werkt hij geregeld in Nederland, Berlijn en Italië als auteur en dramaturg voor theaters, onder andere voor het Berliner Ensemble. Als doctor in de Slavische talen en Oost-Europakunde is hij aangesteld als curator van de Humanity Academies, een platform voor ‘levenslang leren’ van de Universiteit Gent. Zijn werk werd meermaals bekroond. In 2019 stond zijn roman ‘Het Vloekhout’ (De Bezige Bij, 2018) op de shortlist van de Libris Literatuurprijs. Sporadisch betreedt hij het podium als acteur en performer.

Sven Peeters (1977) is leerkracht NT2 en auteur. Hij geeft Nederlands aan anderstaligen bij Encora, het Stedelijk Volwassenenonderwijs Antwerpen. Samen met Jelica Novakovic schreef hij de Belgrado-gids ‘Het Kafana-Tribunaal’ (Clio, 2006, 2018) en ‘Wat kwam er uit een schot’ (Vrijdag, 2015) over de perceptie van Gavrilo Princip in 100 jaar Nederlandstalige pers en literatuur. Hij werkt al geruime tijd aan een boek dat de mensen zonder papieren in onze steden een stem wil geven. Daarnaast brengt hij de koloniale sporen van Antwerpen in kaart. Hij schrijft sporadisch over literatuur en diversiteit. Hij was PEN-bestuurslid en tussen 2008-2018 verantwoordelijk voor de PEN-Schrijversflat. Hij woonde in Triëst en Belgrado.