PEN-auteurs: Sergey Shamanov

Sergey Shamanov (1975) is schrijver en scenarioschrijver. Hij werd geboren in Odessa (Oekraïne). Sergey studeerde aan de Academie voor Civiele Techniek en Architectuur. Zijn eerste verhalen werden bekroond in de literaire wedstrijd “Southern Lyre” (1997,1998). Zijn korte verhalen werden gepubliceerd in verschillende tijdschriften in Oekraïne en Rusland. In 2017was hij een van de winnaars van de nationale literaire wedstrijd “Coronation of the Word” (Kiev) in de categorie filmscript. Het filmproject ‘Selfiemanka’ werd gepresenteerd in de finale van de Oekraïense nationale filmpitching in 2019. In 2021 won het scenario tijdens de wedstrijd ‘Coronation of the Word’ in de categorie ‘beste script voor een komische film’. In 2021 won het werk “The Flickering Window” de IWANTFILM horrorfilmscriptwedstrijd (Moskou) en werd aangekocht voor verfilming.

Zijn mentoren zijn Angelo Tijssens & Peter Vermeersch.

Angelo Tijssens (1986) debuteerde met de roman ‘De randen’ in 2022. Het boek oogstte lovende kritieken en lanceerde hem als een nieuwe en krachtige literaire stem. Het werd genomineerd voor De Bronzen Uil en de Franse Prix du Roman Gay. Naast auteur is Tijssens coscenarist van ‘Girl’ en ‘Close’, de twee bekroonde en internationaal bejubelde films van Lukas Dhont. Hij kreeg er een Ultima voor,. In zijn werk en in het maatschappelijk debat is Tijssens tegelijk een ambassadeur van kwetsbaarheid en een heel mondige verdediger van gelijkheid, diversiteit en cultuur.’ Hij was anderhalf decennium lang deel van Ontroerend Goed, waarmee hij de wereld rondreisde. Daarnaast is hij docent scenario aan het KASK.

Peter Vermeersch (1972) is schrijver, dichter en doctor in de Politieke Wetenschappen. Hij houdt zich bezig met nationalisme en minderhedenpolitiek in Centraal- en Oost-Europa, democratiseringsvraagstukken en herstelrecht. Hij heeft geschreven over conflicten en verzoening, de politiek van het geheugen in Zuidoost-Europa en de benarde situatie van de Roma in Centraal-Europa.
Hij studeerde op verschillende plaatsen in Europa , waaronder Krakau, Warschau en Praag. In 2007 en 2008 was hij visiting fellow aan Harvard University. Naast zijn academische werk publiceert hij essays, poëzie en boeken met verhalende non-fictie.
Hij werkt aan de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit van Leuven (KU Leuven) in België, waar hij senior faculteitslid isvan de onderzoekseenheid LINES. Hij is medeoprichter van het Forum voor Midden- en Oost-Europa van de KU Leuven.