PEN op school: dit zijn onze auteurs

Het PEN op school-programma stuurt een schrijversduo langs Vlaamse scholen: een PEN-auteur (die na gedwongen vertrek uit eigen land in België neerstreek) en een “Vlaamse” auteur.

Laten we onze PEN-auteurs even kort voorstellen:

 

Adnan Adil (Irak, , 1971)https://mail.telenet.be/service/home/~/?auth=co&loc=nl&id=241298&part=7 is dichter.

Hij verliet Irak in 2002 en leeft sinds 2004 in Brussel. Momenteel studeert hij aan de faculteit filosofie en letteren van de ULB. In Irak publiceerde hij de dichtbundel Slechts één Vierkante meter onder pseudoniem. Zijn bundel Een Lichaam bemest met verbeiden –Vorsenlofzang werd in 2009 uitgegeven in Syrië.

 

 

Alhadi Agabeldour https://mail.telenet.be/service/home/~/?auth=co&loc=nl&id=241298&part=6(Soedan, 1971) is mensenrechtenactivist, dichter en schrijver van kortverhalen. Hij leeft sinds 2009 als politiek vluchteling in Brussel. Hij studeerde rechten in Libië en internationaal crimineel recht in Soedan. Agabeldour publiceerde in talloze Arabische media en werd als Soedan-expert geïnterviewd door grote internationale kranten als de Washington Post en de New York Times.

In Soedan leed zijn werk onder censuur. Uiteindelijk moest hij zijn land verlaten om de veiligheid van zijn familie en hemzelf te garanderen.

 

Nisma Al Aklouk (Palestina, 1986) https://mail.telenet.be/service/home/~/?auth=co&loc=nl&id=241298&part=10is roman, proza- en toneelschrijfster. Zij leeft sinds 2012 als politiek vluchteling in Brussel.  Haar eerste roman, Onder een oud kostuum, verscheen in 2009 in Egypte.

Haar tweede roman, En we hebben elkaar opnieuw ontmoet verscheen in Palestina. Ook schreef ze de in Palestina uitgebrachte prozabundel Jouw narcistische hallucinatie en het toneelstuk El Tirmaal. Ze won verschillende prijzen in haar moederland.

 

Zuher ALJOBORY (Irak, 1965)https://mail.telenet.be/service/home/~/?auth=co&loc=nl&id=241298&part=13 is dichter en prozaschrijver. Hij leeft sinds 2004 in Brussel. Hij studeerde in Irak in 1993 af aan de faculteit der letteren van de Mustansiriya Universiteit en verliet het land in 2002. Hij publiceerde in 2011 de roman Ooievaarshart in Jordanië. Zijn roman Lijkenjager verwierf de derde plaats in de Arabische Romanwedstrijd Ether in 2014. Aljobory publiceert zijn gedichten en proza op verschillende Arabische literaire websites.

 

 

Hazim KAMALEDIN (Irak, 1954) https://mail.telenet.be/service/home/~/?auth=co&loc=nl&id=241298&part=3werd in 2014 door het Arabisch Theater Instituut uitgeroepen tot de beste Arabische theaterschrijver van het jaar voor zijn toneeltekst ‘Gekheid met voorbedachten rade’.

Hazim vluchtte eind jaren zeventig uit Irak. Hij werd er bedreigd, opgepakt en gefolterd, omdat hij weigerde theater te maken ten dienste van de Iraakse dictator Saddam Hoessein. Na veel omzwervingen belandde hij in België. Hij schreef en schrijft hier theaterstukken. Zijn roman Schoonheid raast in mij tot ik sterf verscheen in 2017 bij Uitgeverij Polis en stond eerder op the longlist voor The Arabic Booker prize 2016. Hazim Kamaledin is bestuurslid van PEN-Vlaanderen.

Abduallah MAKSOUR (Syrië, 1983)https://mail.telenet.be/service/home/~/?auth=co&loc=nl&id=241298&part=5 is prozaschrijver en journalist, leeft sinds 2014 als politieke vluchteling in België. Daarvoor studeerde hij literatuur in Syrië. Hij heeft veel training gehad op het gebied van journalistiek, onder meer bij Al Jazeera en in het Instituut voor Oorlog en Vrede in Duitsland.

Abduallah publiceerde vijf romans. Zijn eerste roman Zielsversnippering verscheen in 2011 in Jordanië. Daar verschenen eveneens De weg naar Guantanamo (2011), Dagen in Baba Amr (2012), Terugkeer naar Aleppo (2013) en Via Dolorosa (2014).

 

https://mail.telenet.be/service/home/~/?auth=co&loc=nl&id=241298&part=12Majid MATROOD (Irak, 1963) is dichter. Hij publiceerde in Irak sinds de jaren tachtig veel poëzie, ondanks politieke vervolging onder het Sadamregime. Sinds 2005 woont hij in Antwerpen. Hij neemt vaak deel aan literaire salons en publiceert regelmatig in Arabische kranten en tijdschriften.

Hij publiceerde de dichtbundels De fluitist en De zondvloed. Naast zijn Arabische dichtbundels publiceerde hij samen met andere dichters de Nederlands-Arabische bundel Een oude God (2008), de Nederlandse bloemlezing Aangeboren talent (2011) en de Arabisch-Franse bundel Ginder is er niets (2014).

 

Hoshang Ossi (Syrië,  1976)https://mail.telenet.be/service/home/~/?auth=co&loc=nl&id=241298&part=9 is een Koerdische dichter, schrijver en journalist. Hij ontvluchtte Syrië na bedreigingen en verblijft sinds 2010 in Vlaanderen. Hoshang schrijft zowel in het Arabisch als in het Koerdisch. Hij publiceert in verschillende Arabische en Koerdische kranten en literaire websites.

Hoshang publiceerde tussen 2001 en 2016 zes dichtbundels, en in 2016 volgde zijn eerste roman. Hoshang is gespecialiseerd in de Koerdische en de Turkse kwestie. Een selectie van zijn journalistieke artikelen werd in 2011 uitgegeven onder de titel Angst en bekommernissen (e-book).

 

Alia Serouji (Syrië, 1972)https://mail.telenet.be/service/home/~/?auth=co&loc=nl&id=241298&part=4 is een Syrische dichteres. Haar vader moest enkele decennia geleden zijn land ontvluchten. Alia volgde later. Alia studeerde Arabische literatuur in Aleppo.

In 2016 publiceerde zij haar dichtbundel Hoeveel moet ik van je houden bij uitgeverij Diaspora (Cairo).  Haar prozagedichten verschijnen op literaire websites, en maandelijks schrijft zij een bijdrage in het tijdschrift Wereld van Boeken (Egyptian General Book Authority).

 

Refqa Nabeel Shaqoor (Palestina, 1985)https://mail.telenet.be/service/home/~/?auth=co&loc=nl&id=241298&part=11 is een Palestijnse journaliste die sinds 2015 in België woont.  In de Palestijnse media was zij actief als manager, onderzoekster, correspondent en journalist. Daarnaast was zij docent aan de universiteit van Nablus en schreef zij voor twee universiteitsmagazines.

De politieke instabiliteit en de intifada belemmerden haar bewegingsvrijheid en ook het werk werd haar niet gemakkelijk gemaakt door de bezetting.

 

 

Mario Paric (Bosnië, 1958)  https://mail.telenet.be/service/home/~/?auth=co&loc=nl&id=241298&part=8is een Bosnische dichter, schrijver en muzikant. Hij woont sinds 1993 in Nederlands Zuid-Limburg. In zijn geboortestad studeerde Mario architectuur. Op 28-jarige leeftijd debuteerde hij als romanschrijver, maar hij publiceerde al snel ook poëzie en kortverhalen.

In Sarajevo hielp de kunst hem vooral om zich te bevrijd te voelen van de collectieve identiteit van de massa. Mario maakt performances die zijn passie voor muziek, woord, cabaret, beeld en architectuur combineren. Momenteel is hij bezig met poëzie, waarin hij speelt met de vlucht van trekvogels. De melodie van die migratie is aanwezig in zijn dagelijkse belevingswereld.