Speeddate met een PEN-auteur op de Boekenbeurs

Vier PEN-auteurs op Boekenbeurs

Op 8 november gaan jongeren uit de 2e en 3e graad van het secundair onderwijs op de Boekenbeurs op pad tussen de boeken. Ze ontmoeten er een illustrator en een (PEN-)auteur, aan wie ze al hun vragen kunnen stellen. De ontmoetingen met de PEN-auteurs stimuleert jongeren om te lezen, en geeft hen een inkijkje in het leven in een land waar je niet geboren bent.

Doen een speeddate op de Boekenbeurs, v.l.n.r.: Nisma Al Aklouk, Hazim Kamaledin, Hoshang Ossi en Fatena Al Ghorra

Op Speeddate met een PEN-auteur

Voor de 3e graad basisonderwijs en de 1e graad secundair is er de Boek ’n Toer, een tocht over de Boekenbeurs waarbij de leerlingen een ontmoeting hebben met een auteur en/of illustrator of slamdichter. Voor de 2e en 3e graad van het secundair zijn er toffe Speeddates, telkens met een auteur – onder wie vier PEN-auteurs – en met een tekentalent.

Zo’n Speeddate duurt telkens 15’ à 20’. Het is vooral de bedoeling dat leerlingen en auteur met elkaar in gesprek gaan. De leerkrachten krijgen vooraf een lesmap opgestuurd om de ontmoeting goed voor te bereiden. Uiteraard mogen de leerlingen hun vragen afschieten om meer te weten te komen over het werk en het leven van de auteurs. Zoals bijvoorbeeld: Waarom ben je vertrokken uit je land? Schrijf je in België meer, minder, of anders dan in je thuisland? Waarover schrijf je het liefst? Naar welke schrijvers kijk je op? Wat wil je als schrijver in België nog bereiken?

Alvast vier PEN-auteurs nemen deel aan deze Speeddates: Fatena Al Ghorra en Nisma Al Aklouk (Palestina), Hazim Kamaledin (Irak), Hoshang Ossi (Syrië).

Extra dimensie

Het idee is om via deze auteursontmoetingen de leesmotivatie en het leesplezier bij de jongeren aan te wakkeren. Auteurs die vertellen over hun werk kunnen een publiek immers als geen ander begeesteren en warm maken om (meer) te gaan lezen. De PEN-auteurs voegen daar zeker een extra dimensie aan toe door over hun cultuur en hun ervaringen als buitenlander/vluchteling in België te vertellen.

Aan het hele scholenprogramma doen dit jaar in totaal 72 auteurs, illustratoren en slamdichters mee. Naar verwachting zullen bijna 3.000 leerlingen een auteur en een illustrator persoonlijk ontmoeten.

Concreet

Tijdens de Boekenbeurs zetten Boek.be, Iedereen Leest, CANON Cultuurcel en Literatuur Vlaanderen al enkele jaren samen een scholenprogramma op poten. Scholen zijn welkom op de Boekenbeurs op 7 en op 8 november. Scholen uit heel Vlaanderen kunnen zich inschrijven voor het programma. Voor en na de gesprekken kunnen de jongeren vrij rondlopen op de Boekenbeurs en het boekenaanbod ontdekken.
Klik hier voor meer info.