PEN in dialoog stadsbestuur over Antwerps stadsdichterschap

Op donderdag 8 september had PEN Vlaanderen een open en kritisch gesprek met Antwerps schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud en haar kabinet om de toekomst van het stadsdichterschap in Antwerpen in alle artistieke vrijheid te verzekeren.

Maandag 12 september gaat ze in gesprek met de stadsdichters om de kwestie te bespreken. PEN Vlaanderen zal verder bemiddelen.

Pen vraagt dialoog

Met bijzondere aandacht volgde PEN Vlaanderen sinds de start de ontwikkelingen rond het stadsdichterschap van Ruth Lasters. Ruth Lasters nam op 1 september de beslissing om haar Antwerps stadsdichterschap neer te leggen, omdat een gedicht van haar geweigerd werd. De controverse die daarrond ontstond en ook de getuigenissen van andere stadsdichters die verklaarden dat hun gedichten in het verleden ook geweigerd of aangepast werden, roepen verschillende vragen op.

Daarom verzochten we de schepen van cultuur van Stad Antwerpen met ons in gesprek te gaan, enerzijds over de huidige kwestie en anderzijds over de manier waarop de invulling van het stadsdichterschap gebeurt en welke vrijheden de stadsdichters daarbij genieten. Een verzoek waar de schepen en haar kabinet op ingingen.

Foto © Kabinet Cultuur – Stad Antwerpen