‘Schrijvers in gevangenschap’ op Memento Woordfestival

Op zondag 21 maart presenteert PEN Vlaanderen van 14u tot 16u ‘Schrijvers in gevangenschap’ op het Memento Woordfestival. Curator Anneleen Van Offel koos ‘Verdwalen’ als thema — maar hoe kun je verdwalen als je opgesloten zit en je pen niet meer kan gebruiken? 

Auteurs, performers en makers krijgen voor de zesde keer een podium op het Memento Woordfestival in Kortrijk. Festivalcurator en Kortrijkse Letterzetter Anneleen Van Offel koos als thema ‘Verdwalen’: wat ontstaat er als je de weg niet volgt? Ze verwoordt het zo: “Verdwalen is noodzakelijk om tot spannende en vernieuwende literatuur te komen. Het is naast de paden dat de literatuur zich ontwikkelt.”

Het programma van Memento waaiert uit over maart en april met een online auteursprogramma op 19, 20 en 21 maart 2021.

Schrijvers in gevangenschap’ – zo 21 maart – 14u tot 16u

PEN Vlaanderen presenteert een programma over auteurs die gevangen werden gezet omdat ze hun recht op vrije meningsuiting gebruikten. Het tegenovergestelde van het festivalthema ‘Verdwalen’ dus. Maak kennis met vier schrijvers in gevangenschap — vertolkt door vrije collega’s:

  • Ahmet Altan, die in Turkije een gevangenisstraf uitzit wegens aanzetten tot terrorisme en een boek schreef vanuit zijn cel – internationaal gelauwerd, niet verkrijgbaar in Turkije.
  • Ashraf Fayadh werd in Saoedi-Arabië wegens godslastering veroordeeld tot de dood door onthoofding – onder internationale druk omgezet in tien jaar gevangenschap en achthonderd zweepslagen.
  • Dichter en mensenrechtenactivist Liu Xiaobo schreef vanuit zijn cel ‘Je wacht op mij met ’t stof’, een gedicht aan zijn vrouw. Hij zat daar wegens zijn betrokkenheid bij een manifest voor democratisering in China.
  • In eigen land kennen we Roger Van de Velde die ondanks een publicatieverbod erin slaagde om zijn vrouw teksten te laten buiten smokkelen uit zijn gevangeniscel.

Daarnaast geven we het woord aan de Palestijnse dichteres Fatena Al Ghorra, die naam maakte in haar nieuwe thuisland België. Zij keerde haar land de rug toe om een bestaan op te bouwen op een plek waar haar stem niet gesmoord wordt. De Georgische pianiste Natalia Shalikashvili zorgt voor een muzikale noot.

Klik hier voor alle info.

Online en gratis

Klik hier voor de livestream op 19, 20 en 21 maart 2021.

Dit jaar is het festival grotendeels online en gratis. Wil je de organisatie steunen? Dan kan je een donatie doen in ruil voor een boek of tote bag.

‘Ik loop met gemak door muren heen’

Pogingen om schrijvers het zwijgen op te leggen leveren niet altijd het gewenste resultaat op. Of zoals Ahmet Altan in zijn slotalinea van ‘Ik zal de wereld nooit meer zien’ stelt:

Ik schrijf in een gevangeniscel.
Maar ik ben niet in de gevangenis.
Ik ben een schrijver.
Ik ben noch waar ik ben noch waar ik niet ben.
Je kunt me gevangenzetten, maar je kunt me niet in de gevangenis houden.
Omdat ik, zoals alle schrijvers, over magie beschik.
Ik loop met gemak door muren heen.