Turkse schrijvers en journalisten in nood

De Turkse autoriteiten hebben de jacht op kritische stemmen geopend. PEN Vlaanderen vraagt in het bijzonder uw aandacht voor deze drie vrouwen.

Dilek Dündar, de echtgenote van journalist Can Dündar, mag Turkije niet uit. Haar paspoort is afgenomen. Zij wilde onlangs naar haar man reizen, die Turkije reeds verlaten had. Hij staat in eigen land terecht voor zijn publicaties in de Turkse krant Cumhuryet. Afgelopen januari nam Dilek in plaats van haar echtgenoot de Oxfam Novib PEN Award for Freedom of Expression in ontvangst op het Winternachten Festival in Den Haag.

De Turkse schrijfster en mensenrechtenactiviste Asli Erdogan wordt sinds 16 augustus 2016 vastgehouden in een detentiecentrum in Turkije. Erdogan, die lijdt aan astma en diabetes, zegt dat zij wordt vastgehouden in verschrikkelijke omstandigheden en dat haar reeds vijf dagen de noodzakelijke medicatie wordt ontzegd. Ook geeft men haar geen water wanneer zij daarom vraagt. Zij nam enkele keren deel aan activiteiten van Writers Unlimited in Den Haag.

Vertaalster Necmiye Alpay (70) is in Turkije aangehouden en vastgezet zonder enige vorm van proces. Alpay is lid van de Turkse Vereniging voor Vertalers CEVBIR. Zij heeft zich altijd ingezet voor vrijheid van expressie en was lid van de adviesraad van de pro-Koerdische krant Özgur Gündem, die op 16 augustus jongstleden onder dwang van de overheid is stopgezet. Zij vertaalde vele boeken in het Turks, waaronder boeken van Said, Girard en Ricoeur. Zij zette zich ook in voor een brede verbetering van het geschreven Turks. Necmiye Alpay wordt nu beschuldigd lid te zijn van een ‘gewapende terroristische groep’. Zij is een van vele intellectuelen en journalisten die gevangengezet zijn zonder proces, maar zij is de oudste, en zij verkeert niet in goede gezondheid. CEVBIR vraagt haar onmiddellijke vrijlating.

Dit zijn slechts drie voorbeelden van Turkse schrijvers en journalisten die in gevaar zijn. PEN International en PEN Nederland proberen onder meer via petities aandacht te vragen voor hun lot.

In Turkije is reeds voor deze laatste twee dames een postkaartencampagne gestart. Het betreft een burgerinitiatief onder de naam ‘Asli’nin arkadaslari’ (‘Vrienden van Asli’), dat gesteund wordt door meerdere organisaties, waaronder PEN.
14364745_953260261467999_8570361725164417976_n
PEN Vlaanderen hoopt dat u mee in de pen kruipt.
Postkaarten kunnen gestuurd worden aan dit adres:

Necmiye Alpay OF Asli Erdogan
Bakirkoy Kapali Kadin Tutukevi
C-9 Kogusu
Istanbul
Turkije

Ook is een campagne gestart op Twitter. Stuurt u een postkaart, dan kunt u daar een foto van maken en die foto posten op Twitter met de hashtag #yazarimadokunma [‘Kom niet aan mijn auteur’].