Vlaamse rectoren allemaal lid van PEN Vlaanderen

Pen Vlaanderen is verheugd te kunnen melden dat de rectoren van de Vlaamse universiteiten lid zijn geworden op persoonlijke titel. Daarmee geven ze een belangrijk signaal naar de buitenwereld. Samen staan we sterker om schouder aan schouder op te komen voor het vrije woord, het vrije denken, en om alle vormen van censuur te bestrijden.

De vijf rectoren die lid zijn geworden van PEN Vlaanderen zijn Caroline Pauwels (VUB), Luc Sels (KU Leuven), Rik Van de Walle (UGent), Herman Van Goethem (UAntwerpen) en Bernard Vanheusden (UHasselt). Ze hebben ook ons PEN-Charter ondertekend. Hartelijk dank daarvoor!

De voorbije jaren zijn het vrije woord en het vrije onderzoek niet enkel voor schrijvers, journalisten en bloggers in het gedrang gekomen. Dagelijks ondervinden ook academici in hun vakgebied wereldwijd druk van buitenaf. Ook over de academische vrijheid van schrijven en spreken moet constant gewaakt worden. We moeten oog hebben voor de subtiele vormen van vrijheidsbeperking op universiteiten in binnen- en buitenland.

We hopen dat meerdere academici in de voetsporen van hun rectoren zullen treden, en dat we in de toekomst nog academici mogen verwelkomen in PEN Vlaanderen. PEN Vlaanderen springt in de bres voor alle auteurs, ook voor academische auteurs!