Website PEN Belarus offline gehaald

De overheid van Belarus blokkeerde op 4 november de website van PEN Belarus (Wit-Rusland). De vrijheid van meningsuiting staat er al een hele tijd fel onder druk. PEN Vlaanderen schaart zich achter het protest van PEN International.

Op 4 november 2021 jl. blokkeerde het ministerie van Informatie van Belarus de websites van verschillende maatschappelijke organisaties, waaronder die van het nationale PEN-centrum, de Vereniging van Journalisten (BAJ) en de Unie van Belarussische Schrijvers. De website van PEN Belarus is niet meer toegankelijk vanuit het land zelf, maar alleen vanuit het buitenland of via VPN. Deze censuur volgt op een aanhoudende aanval op alle resterende onafhankelijke stemmen in Belarus, gericht op journalisten, media, het maatschappelijk middenveld en culturele actoren.

PEN vraagt dat de website onmiddellijk weer online wordt gezet door de autoriteiten, en dat er een eind komt aan de vervolging van auteurs en journalisten.

Meer dan 1000 schendingen

Het PEN Belarus-centrum werd door de overheid ontbonden op 9 augustus 2021, maar de leden blijven baanbrekend onderzoek doen. Ze stelden onder meer een rapport samen met meer dan duizend schendingen van culturele rechten en mensenrechten tussen januari en september 2021.

De presidentiële verkiezing van Alexander Lukashenko op 9 augustus 2020 roept nog steeds heel wat vragen op. Er groeide een breed en vreedzaam protest bij de bevolking. Dat wordt door de overheid stelselmatig brutaal en repressief aangepakt. Meer dan 35.000 mensen werden zonder geldige reden opgepakt. Getuigen geven aan dat er sprake is van foltering en andere mishandelingen.

Burgerbewegingen liggen er eveneens zwaar onder vuur. Zowat 200 organisaties werden verplicht gesloten of ondergaan een procedure om hun werk stop te zetten. Sinds januari 2021 werden meer dan duizend culturele werkers vervolgd, waarvan er zestig in de gevangenis werden opgesloten.

Samen met PEN International eisen we dat de repressie onmiddellijk stopt en dat vrije meningsuiting en onafhankelijk werken weer mogelijk wordt.