06/2013: In Koli Jean Bofane (RD Congo, België) in de PEN-flat en De Groene Waterman

In Koli Jean Bofane (RD Congo, 1954) woont sinds 1993 in Brussel. In 1996 publiceerde hij bij Gallimard-Jeunesse Pourquoi le lion n’est plus le roi des animaux, een geïllustreerd verhaal met de dictatuur als thematiek. Hiervoor kreeg hij de Prix de la Critique de la Communauté française de Belgique en werd het verhaal uitgegeven o.a. in de VS, Duitsland en Brazilië. In 2000 verscheen in Nederland, Korea en Slovenië Bibi en de eenden, een verhaal over migreren. In 2008 verscheen bij Actes Sud Mathématiques Congolaises, een roman in Kinshasa gesitueerd. Na  vele prijzen verscheen het ook bij De Geus als Congolese wiskunde (2011).

Bofane zal in de PEN-Schrijversflat werken aan twee projecten. Zijn volgende roman Congo Inc. (2014) heeft het behoud van de ecosystemen als onderwerp. De roman behandelt ook thema’s als het leven in een 21ste-eeuwse grootstad als Kinshasa, de mondialisering en de oorlog in Congo. Bofanes tweede project betreft het theaterstuk Désincarnation, over een vrouw die uit ijdelheid mannen verzamelt tot op een dag iemand haar confronteert met een spiegel. Vanaf dat moment begint ze spiegels te verzamelen. De theatertekst bespeelt thema’s als verlangen, liefde, de voorstelling van zichzelf, van de ander.

In Koli Jean Bofane zal op zaterdag 15 juni om 16u(!) in De Groene Waterman, Wolstraat 7, Antwerpen, in gesprek gaan met Karel Sergen.

Karel Sergen is PEN-bestuurslid, leraar Nederlands en dichter. Hij publiceerde 9 dichtbundels, voornamelijk bij Uitgeverij P. Hij engageert zich tevens in projecten rond creatief schrijven met jongeren, gevangenen en kansarmen.