12/2012: Fatena Al-Ghorra (Palestina) in de PEN-flat en De Groene Waterman (zondag 16 december)

Deze maand maken we in de PEN-flat plaats voor de Palestijnse journaliste en dichteres Fatena Al-Ghorra. Al-Ghorra woonde en werkte in Gaza als bekende nieuwsankervrouw en radiostem. Ze was als schrijfster en journaliste berucht voor haar kritische en progressieve ideeën. Net daarom moest ze in 2009 haar geboorteland verlaten toen de radicale, conservatieve Hamas aan de macht kwam.
Al-Ghorra werd in België erkend als politiek vluchtelinge. Ze schrijft artikels voor Al-Jazeera en andere nieuwsagentschappen, helpt minder mobiele mensen bij Het Stadsbeest en schrijft poëzie. Met de dichtbundels ‘There is Still a Sea Between Us’ (2000), ‘A Very Troublesome Woman’ (2003) en ‘Ellay’ (2010) wordt ze beschouwd als één van de meest veelbelovende jonge Palestijnse dichters. Ze ontving al meerdere poëzieprijzen, waaronder dit jaar voor haar recentste dichtbundel ‘Betrayal of God, Multi Scenarios’ (2011) de El Hizjra literatuurprijs in de categorie Arabisch. Al-Ghorra schrijft in het Arabisch maar werd al in diverse talen vertaald.
Al-Ghorra werd ondertussen als gevluchte artieste opgenomen in de database van Zebrart, een initiatief van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Het is in samenwerking met deze organisatie dat PEN Vlaanderen Fatena Al-Ghorra een maandverblijf in de PEN-flat aanbiedt om te kunnen starten met een Nederlandse vertaling van haar poëzie.
Midden oktober bracht Al-Ghorra nog krachtige verzen op de bühne van Newtopia in Mechelen. Op zondagmiddag 16 december om 14u zal ze na een interview ook voorlezen uit haar werk in boekhandel De Groene Waterman (Wolstraat 7 te Antwerpen). Welkom!
Meer info: Zebrart