Apache kritisch voor visumbeleid België

schrijven

Buitenlandse schrijvers met het risico op vervolging geraken haast niet meer aan een visum voor ons land. Ook niet wanneer zij een uitnodiging op zak hebben van een erkende literaire organisatie die hen administratief begeleidt.

Vandaag publiceerde Apache het artikel ‘Voetballers krijgen vlotter een visum dan vervolgde schrijvers’ van de hand van Frank Olbrechts. We publiceren een stuk eruit.

(Apache) – Auteursvereniging PEN Vlaanderen nodigde via een studentenvisum een Algerijnse schrijver uit die in eigen land vervolging riskeerde. Een traject voor een talenopleiding Nederlands was uitgestippeld en de schrijver was ingeschreven voor een opleiding aan de Karel De Grote Hogeschool. Uiteindelijk werd zijn dossier toch geweigerd. Een Palestijnse schrijver van wie een visumaanvraag tot twee maal toe werd afgewezen, vluchtte en arriveerde illegaal in ons land.

Het zijn schrijnende voorbeelden die PEN-bestuurslid Ellen Van Pelt aanhaalt, wanneer ze het heeft over de visumproblematiek van bedreigde schrijvers. Van Pelt volgt voor PEN Vlaanderen de dossiers op van schrijvers die via het vluchtstedennetwerk (International Cities Of Refugee Network of ICORN) werden geselecteerd voor een verblijf in de PEN-flat in Antwerpen.

In dit kader pleit Ilke Froyen, directeur van het internationale literatuurhuis Passa Porta in Brussel, voor een internationaal artiestenvisum.

Lees het hele artikel hier (u kunt zich gratis aanmelden voor 1 maand toegang) – © Apache.