Bejan Matur te gast in de PEN-flat

Van 15 mei tot eind mei is Bejan Matur te gast in de PEN-flat. Bejan Matur (°1968) is een Turkse dichteres en schrijfster van Koerdische afkomst. Met haar debuut in 1996 won ze verschillende literaire prijzen en vestigde ze haar naam als originele dichteres. Ze publiceerde daarna nog zeven dichtbundels.

Haar laatste bundel ‘Aşk Olmayan’ (Love Poems) dateert van februari 2016. Bejan Matur schrijft haar gedichten in het Turks, maar de klank en het ritme van het Koerdisch klinken door in haar poëzie. Haar werk is vertaald in 28 talen.

In 2011 verscheen ‘Dağın Ardına Bakmak’ (Looking Behind the Mountain). Voor dit boek trok Bejan Matur de Bergen in om met PKK-rebellen te spreken. Het was de eerste keer dat de persoonlijke verhalen van de Koerdische strijders beschreven werden. Datzelfde jaar publiceerde Bejan Matur ook ‘Doğunun Kapısı: Diyarbakır’ (The Gate of East: Diyarbakir) een portret van de 3000 jaar oude hoofdstad van Koerdistan..

Van 2005 tot 2012 was Bejan Matur actief als columniste en schreef ze onder andere over de Koerdische kwestie. Ze was voorzitter van Diyarbakır Cultural Art Foundation, een culturele stichting. Ze leidde sociale projecten met kinderen, vrouwen en jongeren die uit hun dorp verdreven werden.