Boekvoorstelling ‘All the Kremlin’s Men’ van Mikhail Zygar

Op donderdag 1 december om 20.00 uur, presenteert onze nieuwe PENflatgast in boekhandel De Groene Waterman te Antwerpen zijn nieuwe, internationaal spraakmakende boek over de entourage van Vladimir Poetin. Wij nodigen u graag hiervoor uit.

51x3jqyxkrl-_sy344_bo1204203200_

Programma:

  • Inleiding door Sven Peeters, verantwoordelijke PEN-Schrijversflat Antwerpen
  • Interview Mikhail Zygar door Pieter Stockmans (MO*Magazine)
  • Drankjes

Mikhail Zygar (Moskou, 1981) is een van Ruslands meest gerespecteerde onafhankelijke journalisten. Hij schreef drie boeken. Sinds 2000 werkte hij als oorlogscorrespondent in o.m. Irak, Palestina, Libanon, Oekraïne, Kirgizië. Van 2007 tot 2010 was hij hoofdredacteur van Newsweek Russia. In de periode 2010-2015 was hij de hoofdredacteur van de onafhankelijke Russische nieuwszender Dozhd TV (TV Rain), waar hij enkele politieke documentaires maakte. Deze tv-zender coverde in tegenstelling tot de dominante staatszenders wél de straatprotesten tegen het Kremlin en bracht een ander beeld van de strijd in Oost-Oekraïne en de Krim-annexatie dan de propagandazenders. De doodsteek voor de zender kwam na de in de ogen van het Kremlin zeer controversiële vraag aan de kijkers: “Would it have been worth it to surrender Leningrad to save lives?” De zender werd van de meeste kabelnetwerken gegooid. Zygar was tevens zeven jaar professor Journalistiek aan het Moscow State Institute of International Relations (MGIMO).

Zygar schreef War in Myth (2007, in het Russisch) met daarin essays over zijn ervaringen als oorlogscorrespondent, Gazprom (2008, ook in Nederlandse vertaling) en All the Kremlin’s Men (2015, 2016 in het Engels). Zijn laatste boek werd een bestseller in Rusland. Zygar kreeg in 2014 van het Comittee to Protect Journalists de International Press Freedom Award en nog een prijs van de Duitse journalistenstichting Ebelin un Gerb Bucerias.

Zygar verliet dit jaar zijn geboorteland na jarenlange bedreigingen. Tussen 2005 en 2007 vonden verscheidene incidenten plaats, waaronder een fysieke aanval door onbekenden nadat Zygar in mei 2005 als enige internationale journalist verslag uitbracht van het Andijan-bloedbad in Oezbekistan. In 2007 sterft zijn vriend Ivan Safronov, officieel door zelfmoord, maar aangenomen wordt dat hij vermoord is voor zijn journalistieke activiteiten. Na de publicatie van zijn Kremlinboek in 2015 werd er een onderzoek tegen Zygar ingesteld na klachten van politieke hooggeplaatsten die in het boek worden vermeld, zoals Eerste Minister Medvedev. De Tsjetsjeense president Kadyrov uitte dreigementen tegen TV Dozhd en bijgevolg dus ook tegen Zygar. Zijn uitgever adviseerde om het Kadyrov-hoofdstuk in All the Kremlin’s Men weg te laten omwille van veiligheidsredenen maar dat weigerde de auteur. Zygar ontvangt tevens homofobe dreigementen op de sociale media.

Zygar schrijft momenteel aan een driedelige onafhankelijke geschiedenis van Rusland, Free History of Russia, met een focus op de al te vaak onderbelichte rol van de burgermaatschappij.

Zygar over Vladimir Poetin: “Should his grip on power in Russia ever be challenged, Putin won’t act like Mubarak or Yanukovych. The Presidents of Egypt and Ukraine were forced to step down because of the pressure of mass demonstrations. Putin will act like Assad.”

Zygar over Donald Trump: “Donald Trump, in the Kremlin’s view, is extremely pragmatic, extremely unprincipled and extremely cynical—which makes him easier to reach an understanding with. Not to mention that Trump, unlike Clinton and just about the entire rest of the Washington foreign policy class, has explicitly expressed admiration and sympathy for Putin. This is the kind of relationship with a US president the Kremlin has dreamed about, and has been unable to attain, for years.”

Pieter Stockmans volgt het mondiale optreden van de EU, het Europese vluchtelingenbeleid, de evoluties in Oost-Europa en de regio ten oosten van de EU. Hij publiceerde voor MO* Magazine, Knack, De Standaard, Middle East Eye en Al Jazeera English. Samen met VRT-journalist Majd Khalifeh lanceerde hij het journalistieke project Tussen Vrijheid en Geluk. Met islamoloog Montasser AlDe’emeh schreef hij De Jihadkaravaan (2015). In 2016 deed hij voor MO* uitgebreid onderzoek naar de politieke en economische situatie in Polen, Oekraïne, Bosnië en Hongarije.